Odgovori 
Broj različitih vrednosti u koloni

Igor Popov piše na Fejsbuku o tome kako napisati formulu koja će prebrojati broj različitih vrednosti u nekoj koloni ili potezu. Na primer za potez ćelija "a", "b", "a", "c", "b" da rezultat bude tri jer su u potezu tri različite vrednosti "a", "b" i "c".

Citiram deo u kome piše o Libreofisu:

Citat:Koje magije kriju ove tabelarne kalkulacije! Je li vam trebalo nekad da prebrojite koliko imate jedinstvenih pojavljivanja elementa u listi? Ako sa "data" obeležite opseg koji sadrži podatke kuca se "SUM(1/COUNTIF(data,data))" pa se lupi CTRL+SHIFT+Enter, pa onda LO doda {} okolo. To ti je ono kad 95% ljudi koristi samo 5% mogućnosti alata.

Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Više o poteznim formulama (array formula)

Oznaka { } je oznaka za poteznu formula. To znači da umesto običnih promenljivih možemo da zadamo i potez ćelija. Vrednost takve formule je takođe potez ćelija i to tako da se vrednost formule izračunata za svaku ćeliju iz poteza ("koordinatno"). U Microsoft Excelu ove formule se zovu još i „formule niza“.

COUNTIF prima potez i kriterijum. Na primer COUNTIF(data, "a") prebrojava koliko puta se "a" pojavljuje u potezu data.

Kada se COUNTIF koristi kao potezna formula možemo i kao kriterijum da zadamo potez. {=COUNTIF(data, data)} će vratiti potez ćelija jednakog ranga kao ulazni potez data, i to u prvoj ćeliji vrednost formule =COUNTIF(data, prva ćelija iz data), u drugoj ćeliji =COUNTIF(data, druga ćelija iz data) itd. Zapravo u svakoj ćeliji poteza rezultata imamo prebrojano koliko puta se baš ta vrednost iz data pojavljuje u svim ćelijama.

Ako odradimo računanje 1/COUNTIF... u rezultatu za vrednost koja se pojavljuje jednom dobijamo 1, za vrednost koja se pojavljuje dva puta dobijamo 1/2 itd. Međutim vrednost koja se pojavljuje dva puta će imati i svoje drugo pojavljivanje i opet 1/2 negde u potezu rezultata što kada se sabere daće tačno 1. Vrednost koja se pojavljuje tri puta imaće negde u potezu rezultata tri puta po 1/3.

Zapravo kada saberemo ceo potez rezultata (završno SUM) dobijamo broj različitih vrednosti. Funkcija SUM() sabira sve ćelije u potezu rezultata tako da je konačni rezultat samo jedan broj, broj različitih vrednosti koji smo želeli da dobijemo. Ako bi napisali formulu bez SUM() videli bi stvarni rezultat potezne formule 1/COUNTIF... pre sabiranja što je zgodno za vežbu i pomaže da se bolje razume koncept poteznih formula.

Primer tablice je u prilogu. Nadam se da ovo donekle objašnjava magiju potezne formule.

Trik je odličan ali meni je krivo što nemamo gotovu funkciju koja bi se zvala na primer COUNTU(data) ili COUNTDISTINCT(data). Zapravo slična ugrađena mogućnost već postoji ali tek kada se koriste upiti i pivot (izvedene) tablice.


Potezne formule u Microsoft Excelu (srp.)
Uputstva i primeri poteznih formula u Microsoft Excelu (srp.)
Libreofis Calc dokumentacija (engl.)
OpenOffice Calc dokumentacija (engl.)

Prilozi uz poruku Slika(e)
   
.ods  unique.ods (Veličina: 14.96 kb)
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS