Odgovori 
Calc ne sabira ćelije, vidi vrednost 0 umesto broja

Sledeće pitanje je postavio @goran6622 na ES:Office forumu.

Citat:Interesuje me zašto open office (ili tačnije Libre office) ne prepoznaje brojeve i ne daje pravilan zbir kolone.
Šaljem primer u kome se vidi da je kolona G netačno sabrana.
pozdrav....


Prilozi uz poruku .ods  sabiranje.ods (Veličina: 17.64 kb)
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Odgovor je stigao brzo, @drvlada75 je prvi video da su u tablici ćelije G8:G25 formatirane kao tekst, umesto da su brojevi.

Do ovoga je verovatno došlo nekim kopiranjem ili uvoženjem podataka iz tekstualnog dokumenta kada nije ispravno obeležen format kolone.

Međutim ovde nije samo problem u formatu ćelije. Ako označimo potez, odaberemo Format > Ćelije i u spisku izaberemo Broj, ništa se neće promeniti.

Kada kliknemo na ćeliju G8, vidi se da vrednost sadrži apostrof na početku. Apostrof na početku primorava Libreofis da bez obzira na formatiranje ćelije (kao broj) vrednost čuva kao tekst. Kako je to onda isto kao da u ćeliji piše "Olovka" vrednost ove i svih takvih ćelija postaje nula za računanje i one neće ući u zbir kolone.

Zato nije dovoljno samo promeniti format već treba i obrisati apostrof.

Najbrže je da ponovo pročitamo brojeve iz teksta. Označimo kolonu i zatim iz menija Podaci izaberemo opciju Tekst u kolone. Otvoriće se prozor u kome se može podesiti rastavljanje teksta i prepoznavanje brojeva (npr. jezik koji određuje decimalnu tačku i razdvajač za hiljade). U ovom primeru dovoljno je prihvatiti sve podrazumevano, klikom na U redu. Zbir odmah postaje 138760 što je tačna vrednost. Ako pogledamo detaljnije, nema više apostrofa koji nam je pravio problem.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS