Odgovori 
FUNKCIJE - KOMBINACIJE

Poštovanje,
Otvaram novu temu, koja ima za cilj da približi početnicima mogućnosti Kalka (Računa) kroz upotrebu kombinacija raznih funkcija u ćeliji.
Da krenem od sebe, mnogo puta nisam znao kako da rešim neki složeniji problem, često misleći da se on ni nemože uraditi uz pomoć funkcija, a onda bih se prijatno iznenadio ugledavši rešenja, nakon duge pretrage po netu ili dugog čeprkanja po Kalku i raznog kombinovanja sa funkcijama. Ovim se nadam da će se ovim nekom skratiti vreme traženja.
Radi preglednosti, molim sve koji žele da prilože svoje primere, da na početku posta istaknu funkcije koje će biti prezentovane, velikim slovima. Takođe, molim sve da se uzdrže da postuju komentare bez nekog primera sa fukcijama. Time kompletna tema, kao celina, biva "zgusnutija" primerima i u celini kvalitetnija.


LEFT, LEN

Nije neki štos, ali evo, možda nekom zatreba.
Recimo da u ćeiji A1 imate sledeće: 123RO
U drugom slučaju imate 6RO. Dakle, "RO" je uvek prisutno, a brojčani deo u izrazu varira.
Vama je potrebno da se u drugoj ćeliji, npr. A3, brojčani deo izoluje, kako bi nastavili da sa njim nešto dalje radite.
Rešenje je u kombinaciji sledećih funkcija, koju ćete staviti u ćeliju A3:
=LEFT(A1;LEN(A1)-2)
Funkcija left vraća znakove sa leve strane: prvi kriterijum jeste da se definiše izvor (ćelija) od interesa, u kojoj će postojati određeni znak(ovi), a drugi kriterijum u ovoj funkciji jeste da brojem definišemo koliko znakova će se sa leve strane izdvojiti od originalnog znakovnog teksta.
U ovom slučaju, kako levi, brojčani deo znakovnog niza varira, a tekstni deo ("RO") je uvek isti (2 znaka) upotrebljena je funkcija LEN, koja računa dužinu celog tekstnog niza znakova, koji se umanjuje sa 2 (="RO"). Tako dobijen rezultat daje funkciji LEFT uvek tačan broj znakova koje treba izdvojiti sa leve strane, da bi izdvojili inače promenljivi brojčani deo niza.
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS