Odgovori 
Formatiranje obrazaca

Pozdrav svima!

Pravim neki obrazac, pa mi ne ide. U prilogu se taj obrazac nalazi u obliku koji na oko izgleda kako treba, međutim ne funkcioniše baš najbolje. Navešću probleme, pa ako ima odgovarajućih rešenja...

1. Neki tekst u kojem se nalazi ______ reč. Ima na par mesta u obrascu, na primer mesec, godina razred.... Kada upišem reč, ona treba da bude podvučena. Problem je što s tim obrascima neću raditi ja već neko treći, pa brisanje trenutnog teksta i formatiranje onog koji se opet upiše ne dolazi u obzir. Još veći problem je kada tog teksta ima više (recimo par redova). Neiskorišten deo polja treba da ostane „podvučen“.

2. Tabela treba da se produži do kraja stranice bez obzira na to koliko stavki je upisano. Ako ne stanu sve stavke, trebalo bi da sledeća stranica započne istom ovakvom tabelom sa zaglavljem tabele. Mada, to bi trebalo veoma retko da se dešava, pa za novi mesec (koji uvek počinje na sledećoj stranici) treba da bude i ovo „veliko“ zaglavlje sa naslovom i ostalim poljima.

Dakle, ukratko, kako definisati ova polja za unos i kako nagovoriti tabelu da se produži do kraja? ovo sa zaglavljima... pa možda zaista i može da se strpa u obično zaglavlje, probaću, nego kako da mi se pojavi nova tabela na svakoj novoj stranici?

Prilozi uz poruku .odt  operativni plan.odt (Veličina: 11.76 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru

1. Ovo moze da se resi lako. samo umesto razmaka (space) koristi tabulatore. I to ne mnogo tabulatora, nego jedan za pocetak i jedan za kraj. Kao u primeru koji sam okacio.
Isto imas opciju sa ubacivanjem polja za unos koja postavis da su ravna bez margina pa zakljucas dokument da ga ne bi neko cackao, nesto kao PDF formular. To je malo slozenije ali mislim da ti je prva varijanta elegantnija.

2. Ovo je tesko izvesti bez nekog makroa ili nesto slicno. To bi moglo u Excelu (Calc). U podesavanju za stranicu kazes mu da se odredjeni redovi ponavljaju na vrhu ili dnu stranice.


Prakticno malo toga nije moguce izvesti ovde nego sto je to moguce u MS Office paketu. Cak ovde ima super dodataka kojih nema u Office paketu. Potrazi u http://www.praktikum.rs objasnjenja i trikove za Word i Excel.

Prilozi uz poruku .odt  ОПЕРАТИВНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА.odt (Veličina: 7.71 kb)
.ods  ОПЕРАТИВНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА.ods (Veličina: 5.37 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Poštovani kolega-koleginice ovaj obrazac sam prepravio tako da sada imate na mestima koja su promenljive, definisane promenljive. Kada tabela predje na drugu stranu ponavlja se zaglavlje jer je čekirana opcija u Format tabele/Ponovi zaglavlje. Promenljive možete menjati u
Datoteka/Svojstva/Posebna svojstva.
Definisanje promenljivih je objašnjeno u nekom od prethodnih postova.
Pretpostavljam da će ovo biti plan za jedan mesec i da je planiranje mesečno.

Ispod primedbi koje se odnose na ostvarenost plana, sam stavio jednu insertovanu ćeliju za popunjavanje teksta, jer mi je to logičnije ako se obrazac popunjava sa računara, a ne ručno.

Lično bih Vam preporučio da uradite šablone posebno za nedeljni fond od 2 časa 3 časa i
5 časova. Tako bi bilo jednostavnije i insertovao bi se tačan broj ćelija za jedan mesec.
Za nedeljni fond 2 časa bi ste imali 9 ćelija (jednu rezervnu). Ako želite i prelazak na drugu stranu mislim da bi bila poželjna i numeracija koju sam ovde ubacio.

Prilozi uz poruku .ott  operativni plan sa promenljivim.ott (Veličina: 19.58 kb)
.ott  Operativni plan fond 2 casa.ott (Veličina: 18.22 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS