Odgovori 
LibreOffice Dostupnost čitačima ekrana

Pozdrav. Da li je u Libre office išta porađeno na dostupnosti ovog paketa čitačima ekrana za slijepa i slabovida lica kao što su Jaws for Windows i NVDA? Pozdrav od Saše.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Libreofis za pristupačnost na Windowsu koristi Java Accessibility API i Java radno okruženje (Java JRE) koje se instalira posebno. To je ista ona podrška koja je postojala i u OpenOffice.orgu (dopunjena da prati promene u izgledu Libreofisa), mada su čitači ekrana od tada malo napredovali. Java okruženje treba da ima omogućenu Java Access Bridge v2 funkciju. Preporuka je da se koristi Java 1.6 (Oracle Java 6 JRE) jer daje bolje rezultate nego novija Java 7. Instaliranje i aktiviranje ovih delova, posebno ako je u pitanju 64bitna verzija Windows sistema, može da bude komplikovano. Na vikiju postoji kraće uputstvo. Kada je Java okruženje instalirano treba započeti čistu instalaciju Libreofisa tako da se u procesu instalacije uključi funkcija za pristupačnost. Nakon instalacije potrebno je odjaviti se i prijaviti ponovo, ili restartovati računar ako opcija za odjavljivanje ne postoji kako bi podešavanja bila primenjena. Korisno je u podešavanjima Libreofisa na kartici „Pristupačnost“ uključiti i opciju „Prikaži kursor za izbor teksta u neupisivim dokumentima“ inače čitač neće moći da pristupi sadržaju nekih dokumenata.

NVDA i JAWS imaju određeni nivo podrške za Java Accessibility API programe ali korišćenje nije bez problema. Na vebu mnogi korisnici komentarišu da novi NVDA radi dosta bolje nego JAWS.

Programeri i korisnici ovih mogućnosti u Libreofisu se okupljaju na dopisnoj listi accessibility@global.libreoffice.org.

Postoji inicijativa da se iskoristi IAccessible2 API podrška iz Apache OpenOffice varijante (originalno razvijena za sada zastareli IBM Lotus Symphony) i ista prebaci u LibreOffice. Ne znam tačno dokle je stigla ova inicijativa i koliki se napredak može očekivati kada posao bude završen.

Na GNU/Linuksu, Libreofis koristi GNOME Accessibility API (ATK) i tu bi podrška za kretanje po programu trebalo da bude bolja. Podrška za čitač ekrana se uključuje na nivou sistema i nisu potrebna posebna podešavanja za Libreofis.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Mnogo hvala na odgovoru. Idem sad da skinem Libre office pa da se malo poigram. Ako još šta saznate, slobodno ovdje pišite. Proslijediću ovaj link i ostalim mojim kolegama korisnicima čitača ekrana, jer je ovaj odgovor bio baš koristan i informativan.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Mene svakako zanima bilo koje iskustvo koje bi imali da podelite.

Nadam se da će se u Libreofisu zameniti Java Accessibility API nekim novijim rešenjem pošto je ovako dosta nezgodno podesiti okruženje za ispravan rad.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS