Odgovori 
LibreOffice Greska kod pamcenja i otvaranja dokumenta

Peh, veliki.
Dokument u kojem dugo radim nakon izlaska iz njega i pamcenja izmena nije vise dostupan.
Stalno mi izbacuje iste poruke a ne dozvoljava mi ni da udjem u mod samo citanje.
Pokusam da napravim novi dokument i isto pri novom ulasku u njega poznate poruke.
Ima li ko kakvu ideju?

Napravim novi dokumenat i upamtim ga.
Prilikom otvaranja ponudi mi prvo mogucnost kao na slici, pa onda zavrti slike iz prethodnog posta.

Prilozi uz poruku Izvedena sličica(e)
                   
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Možete li dokument poslati meni lično na adresu e-pošte? http://sr.libreoffice.org/kontakt

Nisam razumeo šta se dešava ako napravite novi prazan dokument. Koja je putanja fascikle u kojoj ste dokument sačuvali?
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kada mi se jutros desio krah fajla i totalna brljotina, izasao sam napolje i pokusao da uzivam u stvarno lepom vremenu.
Veceras po dolasku kuci krenuo sam da pokusavam da resim problem kad ono nema ga. Jednostavno kao da nista nije bilo.
Sve lepo radi, otvara, pravi izmene, pamti, zatvara, otvara itd.
Sada mi tek nije nista jasno. Imao sam utisak kao da je neki proces u pozadini kocio rad sa datotekama. Ne znam.
Pitanje za Gorana: ne znam gde je i da li ima opciju da dokument pravi kopiju celog fajla nakon izmena? Jednostavno posle ovog sto mi se desilo, moram da pravim rezervne kopije, pa bih hteo da to malo automatizujem.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Drago mi je da je problem rešen Smile Pretpostavljam da je objašnjenje tačno, verovatno je Libreofis u nekoj verziji ostao pokrenut, i onda dokument nije mogao da bude ponovo otvoren, a sistem nije davao odgovarajući odziv.

Što se drugog pitanja tiče, Libreofis može da pravi automatsku rezervnu kopiju na svakih nekoliko minuta, postoji u opcijama gde se to uključuje. Ali to nije pravo rešenje.

Takva rezervna kopija služi u situaciji kada se duže radi na dokumentu, bez navike povremenog čuvanja, a na primer nestane struje ili se dogodi neka druga greška koja naglo prekine rad u Libreofisu. Tada se posegne za automatskom rezervnom kopijom koja spašava tih poslednjih par sati rada.

Mana je što automatsko čuvanje kopije na kratko blokria Libreofis, upravo na svakih nekoliko minuta. Napredniji korisnici zato steknu naviku da češće čuvaju datoteku, a onda isključe pravljenje automatske rezervne kopije što nudi Libreofis.

U situaciji, kada dolazi do oštećena kompletne datoteke uzrok može biti neispravna memorija, problem sa diskom ili nešto treće. Zato je izradu rezervne kopije bolje poveriti operativnom sistemu. Nešto kao Time machine na Apple OSX gde sistem idealno na spoljni medijum snima rezervnu kopiju svih dokumenata tokom vremena.

U svakom trenutku korisnik se onda može vratiti na verziju od juče, ili čak i pre više dana ili nedelja. Na drugim sistemima (Windows, GNU/Linux) postoje slični alati, više ili manje dobri. Postoje i servisi koji dozvoljavaju (poželjno da bude šifrovano) čuvanje kopije na internetu. Ali o tačnim preporukama pojedinačnog rešenja najbolje je raspitati se u grupama korisnika određenog operativnog sistema, u ovom slučaju GNU/Linux. Ja lično koristim posebno konfigurisan rsync.

U okruženju radne grupe, za rezervnu kopiju kancelarijskih dokumenata često se implementira sistem za upravljanje dokumentima gde se dokumenti onda i ne čuvaju na računarima već se svi dokumenti čuvaju, preuzimaju i vraćaju kroz poseban softver za rad sa dokumentima (Alfresco, Microsoft SharePoint, Nuxeo,...). Ovaj sistem onda ima i zadatak da čuva rezervne kopije svake predate verzije dokumenta.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala Gorane na iscrpnom odgovoru.
Dobro si rekao za automatsko pamcenje dokumenta na kome se radi i to mi je poznato. Nego, mislio sam da LO ima negde opciju pravljenja kopije dokumenta kao sto je imao, a mozda ima i sada, MS office. Znaci fizicko pravljenje kopije.
Jos jednom hvala, probacu da nekako odradim.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Automatsko čuvanje rezervne kopije radi upravo to, pravi fizičku kopiju dokumenta unutar Libreofis korisničkog profila. Pokušao sam u poruci da objasnim zašto to najčešće nije baš dobro rešenje.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ok, Gorane. Jasna je meni ta kopija koju LO pravi. Njom ipak rukovodi LO, a ja sam imao na pameti bukvalno dva fajla koja vidim i mogu da radim ja sa njima sta hocu. U smislu, ako se nesto desi jednoj podaci su dostupni u drugoj, na kraju krajeva za sve ono sto sluzi backup.
Ali u redu je, nasao sam (cim sam potrazio) jedan dodatak koji radi upravo moju zamisao. Jeste da ima nekoliko koraka viska, ali je sasvim ok, mozda ce nekom zatrebati:
http://extensions.libreoffice.org/extens.../multisave
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Imam slican problem
Kad hocu da otvorim tabelu, otvara mi samo znakove (kao na zadnjoj slici gore pomunog problema)
Kako da vratim dokument?
Ponudi mi prozor uvoz teksta , opcije razdvajaca itd
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS