Odgovori 
LibreOffice Libo Writer vs M$ Word - prepoznavanje fontova

Hola!

Zgotovio sam dokument u Writeru koristeći font Bitstream Charter. Kada sam ga otvorio u M$ Wordu videh da je tekst potpuno vizuelno drugačiji u odnosu na prikaz u Writeru. Ne razumem se u fontove i ne znam da li je razlog ovome tip fonta (da li je true type ili ne) ali me interesuje kako da prepoznam unapred koji font će praviti problem ljudima koji ne koriste libo / open office nego M$... Dokument je .doc i prilažem primer uz poruku.

Prilozi uz poruku .doc  libo_proba_doc.doc (Veličina: 40 kb)
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Stvar sa fontovima je neverovatno jednostavna.

Sačuvani dokument ne prenosi fontove sa sobom. Distribucija fontova je regulisana njihovim licencama i kod vlasničkih fontova takvo prenošenje ne bi bilo dozvoljeno. Microsoft Office ima skrivenu opciju da čuva i fontove, koja je podrazumevano isključena. OpenOffice.org ne podržava ovu mogućnosti.

Da bi na obe strane „bilo isto“, na oba računara mora da bude instaliran font koji se koristi u dokumentu. Ako ga nema, programi se trude da pronađu neki sličan među dostupnim.

Na Windowsu, OpenOffice.org i Microsoft Word koriste iste fontove, one koji su instalirani u Windowsu.

PDF dokument prenosi izgled slova (ali ne uvek i ceo font), pa zato izgleda svuda isto.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Da, pretpostavio sam da je to u pitanju, ali me je zbunilo što je u Wordu stajalo isto ime fonta, nije bila situacija 'nemam ovaj font pa se loaduje najsličniji'. Dakle, isti font a različit prikaz...
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ako fonta nema u spisku kada je otvoren novi (prazan) dokument, odnosno ako ga nema u sistemskoj Fonts fascikli, font nije instaliran.

Programi će prikazati naziv fonta kako je zapisano u dokumentu, a ako nema baš taj, iskoristiće za prikaz neki koji po karakteristikama deluje slično.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Eee, u tome je, dakle, caka. Mislio sam da će koristiti najpribližniji postojeći font ali i da će ga imenovati na listi a ne da će zadržati naziv nepostojećeg fonta. Hvala na objašnjenju, Gorane, ovo je jedna od onih malih informacija koje mogu da izvuku čoveka iz duboke jame (više puta Big Grin).
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS