Odgovori 
LibreOffice .doc pravljen u MS Word 2007 - dve kolone utiču na ostatak teksta

Hola!

Pravim prve korake u korišćenju LibreOffice paketa i naišao sam na nešto za šta čak nisam ni siguran da je problem... U pitanju je .doc izvorno kreiran u Word 2007 kao .docx. Unutar Word-a sam ga sačuvao kao .doc (jer je ista operacija u LO Writer-u dala totalni kupus). Originalno dokument izgleda ovako:

[Slika: docmsword.jpg]

Kada ga otvorim u LibreOffice Writer-u izgleda ovako

[Slika: doclowriterwin7.jpg]

odnosno ovako

[Slika: docloubuntu.jpg]

Problem je što se unutar LO sav tekst posle ovog nabrajanja na kraju prve stranice smestio u nekakvu vrstu text box-a ili tabele. Taj ostatak je 150+ stranica što nije malo pa me interesuje da li je ovo nešto što mogu i što bi trebalo da ispravim, s obzirom da tekst pre tog dela sa dve kolone izgleda normalno, odnosno nije ovako uokviren...

Evo i prvih par strana (ceo dokument je imao 160 i kusur stranica, bilo bi sadistički od mene da okačim sve Smile).

P.S.
Zaključio sam da je .docx jako problematičan format za saradnju a da ne pruža ništa revolucionarno te imam nameru da ga od sada zaobilazim u širokom luku kada budem koristio MS Word 2007... Mislim, u nedostatku LO/OO... Wink
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala za retko lepo pripremljenu prijavu.

Okviri koji se pojavljuju su nevidljivi, neće ih biti u PDF-u ili odštampanom dokumentu. Slični su kao i granice teksta (View > Text Boundaries) koji su isključeni.

U navigatoru možete da vidite da učitani dokument nakon konverzije (OpenOffice.org radi konverziju u pozadini svaki put pri otvaranju i čuvanju Microsoft Word formata) ima dva odeljka. Najpre kreće dokument van odeljka, onda počinje odeljak sa delom teksta složenom u dve kolone i za njim novi odeljak do kraja dokumenta.

Ako uključite granice teksta, sličan okvir će biti prikazan i za deo dokumenta van sekcije, zaglavlja i podnožja.

Ako ne želite pomoćni prikaz granica, isključite ih u prozorčetu Tools > Options, i onda u grupi LibreOffice odaberite Appearance gde u listi isključite Section boundaries.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Gorane, hvala na objašnjenju! Da, video sam da pri eksportu u .pdf nema tih okvira, zato sam i napisao da ne znam ni da li ovo zaista jeste problem. Jedino što me interesuje je da li je ovo izazvano ubacivanjem onog nabrajanja u dve kolone, odnosno da li je to formatiranje sa dve kolone krivo za okvir posle tog dela. Da li ću, svaki put kad formatiram tekst u dve kolone, posle toga imati ostatak dokumenta uokviren? Ili je to zbog toga što je to rađeno van LibO Writer-a? Da li će to imati neke kasnije posledice tj. ograničenja?

Trudim se da razumem logiku i princip rada programa da bih u budućnosti i mao punu kontrolu nad onim što radim.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ja volim da sve granice teksta budu uvek prikazane, pa View > Text Boundaries držim stalno uključeno.

Kada se isključi, onda „okvira“ odnosno prikaza granica nema do prvog odeljka u dokumentu (engl. section). Kolone prave odeljak, a tako i treba. Oko kolona postoji prikaz granica, a kasniji tekst se nalazi u drugom odeljku (zato što sada prestaju kolone) i opet se prikazuju granice oko teksta. Ne postoji opcija u meniju da se isključe granice odeljka (engl. Section Boundaries) što možda ne bi bilo loše predložiti programerima LibreOffice paketa, ili da naprave da postojeća opcija glasi „Display boundaries“ i da isključuje obe stvari.

Ako korisnik ne voli prikaz granica, u Tools > Options može trajno da sakrije i granice teksta i granice okvira.

   

Prikaz nema veze sa formatima, kolonama, programima. Granice su samo pomoć korisniku pri formatiranju, uopšte se ne nalaze u dokumentu. Neko voli da su prikazane, neko ih ne voli, zato postoji opcija u grupi Appearance da se trajno isključi prikaz svake vrste granica (Text Boundaries, Table Boundaries, Section Boundaries,...).
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS