Odgovori 
Libreofis i Dokument fondacija

LibreOffice je nastao na bazi popularnog slobodnog kancelarijskog paketa OpenOffice.org iz želje nekih učesnika da dalji razvoj izmeste u okrilje nezavisne neprofitne fondacije, sa ciljem kojim su i osnovali novu organizaciju „The Document Foundation“.

Sajt na srpskom: http://sr.libreoffice.org

LibreOffice se zasniva na desetogodišnjem razvoju paketa OpenOffice.org i potpuno je sa njim kompatibilan, zasnovan na istom izvornom kodu. Trenutno LibreOffice je zanimljiv programerima, dok krajnji korisnici nemaju razloga za prelazak sa OpenOffice.org koji nastavlja svoj razvoj po planu za izdanja 3.3 i 3.4 dostupna na srpskom, engleskom i drugim jezicima. Postojećim i novim korisnicima preporučuje se da nastave sa korišćenjem najpopularnijeg slobodnog kancelarijskog paketa OpenOffice.org. Ako se LibreOffice vremenom pokaže kao uspešan naslednik i donese brži razvoj, kao potpuno kompatibilan paket lako će zameniti OpenOffice.org na računaru i u srcima korisnika.

LibreOffice trenutno ne isporučuje lokalizacije za druge jezike ali srpska lokalizacija za OpenOffice.org razvijena saradnjom Zajednice u Srbiji i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije potpuno odgovara paketu LibreOffice.


The Document Foundation se nada da će i drugi učesnici OpenOffice.org zajednice, pre svega korporacija Oracle, pristupiti Fondaciji kako bi mogao da se nastavi zajednički rad i razvoj na paketu OpenOffice.org. Možete se pridružiti ovom pozivu i potpisati zajedničku peticiju. U slučaju da ne dođe do zajedničkog dogovora, fondacija će nastaviti da održava i razvija paket pod novim imenom LibreOffice uz podršku prijatelja projekta i šire OpenOffice.org zajednice.

LibreOffice nasleđuje Go-OpenOffice projekat, varijantu OpenOffice.org paketa popularnu među GNU/Linuks korisnicima. Podržava sve operativne sisteme i radi na uobičajnim računarima i podržava iste formate kao i OpenOffice.org, uključujući i međunarodno standardizovan otvoreni dokument-format. Uključuje neke nove mogućnosti, proces rada i duh saradnje među programerima i korisnicima kakav postoji u Go-OpenOffice projektu.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS