Odgovori 
Libreofis - instalacija na Microsoft Windowsu

Sledi kratki vodič kako instalirati Libreofis, paket nastao iz OpenOffice.org projekta koji razvija zajednica okupljena oko Dokument fondacije.

Više o paketu Libreofis možete saznati na sajtu projekta.

   

Za Microsoft Windows ponuđen je objedinjeni paket sa svim podržanim jezicima uključujući srpsku ćiriličnu i latiničnu lokalizaciju, dok instalacije za GNU/Linux i MacOS X imaju uobičajne jezičke pakete koji se instaliraju preko paketa na engleskom jeziku. Pomoć nije lokalizovana na srpski jezik. Instalaciju na GNU/Linuxu najbolje je da obavite kroz sistem paketa u samoj distribuciji. Na taj način ćete dobiti program koji je bolje uklopljen u ostatak operativnog sistema.

Na Microsoft Windowsu, preuzmite instalaciju od oko 200 MB i pokrenite je.

           

U koraku instalacije gde biramo vrstu (Typical/Custom) odabirom prilagođene (Custom) instalacije na sledećoj kartici u grupi „Dodatne lokalizacije sučelja“ (Additional user interface languages) možete da izaberete instalaciju srpske latinične i ćirilične lokalizacije.

Preostaje još korak pridruživanja Libreofisa sa Microsoft Office tipovima datoteka. Ako uključimo pridruživanje, ove datoteke će se podrzumevano otvarati u Libreofisu. Ukoliko imate Microsoft Office ili neki drugi paket takođe instaliran na računaru, možete da isključite pridruživanje kako bi se datoteke i dalje otvarale u starom programu.

       

Po uspešnoj instalaciji, za neke mogućnosti programa biće vam potrebno Java radno okruženje. Saznajte više o tome u izdvojenoj napomeni na sajtu.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Imam problem bas u windowsu 7, hteo sam da koristim slobodni softwer, skinuo najnoviju verziju i nisam uspeo. Problem je sto instalacija puca kad pokusam da instaliram libreofis na drugi disk. Odabrao sam upravo kao je prikazano u prethodnom postu, pokusao sam da promenim c: disk (SSD disk) u E: (HDD SATA3) i instalacija javi gresku da ne moze da otvori disk i pukne.
Koliko vidim to sto se nudi je 32 bitna verzija, ja imam 64 bitnu verziju win7, malo skretanja sa teme ali vidim da ni linux a ni windows nemaju bazu programa koji su 64 bitni, gro programa je i dalje 32 bitno tako da smatram da je i dalje cist promasaj instalacija 64 bitnog OS.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Da li se prikazuje neka poruka pre nego što se instalacija prekine? Biće mi brže da tako pokušam da pronađem problem nego da postavljam novu virtuelnu mašinu sa Windows instalacijom.

Libreofis za GNU/Linux postoji u 32bit i 64bit varijanti. Za Windows postoji samo 32bitna verzija ali ona kako ste primetili radi na obe varijante operativnog sistema. Praktično za korisnike ne postoji značajna razlika.

Jedino o čemu treba voditi računa je da ako se instalira 32-bitna verzija, za funkcije programa koje zahtevaju Javu (neki pomoćnici, Libreofis Base alat, neki dodaci) potrebno je instalirati 32-bitnu verziju Java okruženja čak i na Windows 64bit operativnom sistemu. Jednostavno verzija Jave mora uvek biti usklađena sa verzijom programa. Ne smeta da paralelno bude instalirana i 64bitna verzija Jave ako ista treba nekim drugim programima.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Normalno da se prikazuje poruka, sadrzaj nemam ali sam ga parafrazirao: nemogucnost upisa na drugi disk tj. na E:
Win7 ja nisam instalirao tako da znam podatak da je 64 bitna instalacija, koja je java stvarno ne znam, prvi put se srecem sa win7 koji je za mene spansko selo, navikao sam na XP i linux. Ne znam kako se sad instalira java, sad je to oracle-java i sta ce se desiti ako postoje dve verzije jave 64 bita i 32 bita.
Libre je 32 bitni i to samo pokazuje da je forsiranje instalacije 64 bitnog OS cista glupost, postoje mozda 10% programa koji su 64 bitni a sve ostalo je i dalje 32 bitno.
Iz tog razloga sve je i u windowsu i u linuxu duplirano.
Cinjenica da se Libre instalira ako ne menjam odrediste govori da je to greska do programa, da mu fali java ne bi se ni instalirao na C: koji je SSD 60GB a ja zelim da instaliram na SATA3 1TB
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Rekao bih da je problem na koji ste bili naišli kombinacija UAC zaštite, dozvola i putanje na disku. Po toj poruci Windows Installer (koji se koristi za instalaciju Libreofisa) nije imao dozvole da upiše podatke na E: disk. Ako bude još korisnika sa sličnim problemom, upoređivanje iskustava bi nam pomoglo da otkrijemo u čemu je tačno problem.

Bolje je što je Libreofis instaliran na SSD disku. To je tek pola gigabajta tako da ne zauzima puno mesta, a brzina pokretanja i brzina rada sa programom uopšte je neuporedivo bolja.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Pozdrav, ja sam novi u libreoffice-u, skinuo sam instalacioni fajl za pokretanje libreoffice-a ali sad kad zelim da krenem sa instaliranjem, zahteva mi password, ne znam kako da resim to ?!
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Možete li da navedete adresu sa koje ste preuzeli instalaciju Libreofisa?

Dešava se da preko Gugla naiđete na nezvanične i izmenjene instalacije koje traže SMS uplatu, neki kod koji se dobija nakon plaćanja na lažnom sajtu ili slično.

Imajte u vidu da je za instalaciju Libreofisa neophodna administratorska lozinka za podešavanje računara. Morate uneti administratorsku lozinku vašeg računara kako biste instalirali program Libreofis tako da ga koriste svi korisnici. Postoji i varijanta sa portabilnom (prenosivom) instalacijom kada Libreofis možete da pokrenete sa USB memorije bez instalacije, ali pretpostavljam da vi ipak želite da instalirate program regularno na računar.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS