Odgovori 
Obrazac naloga za prenos

Da li je moguće u Calc-u napraviti obrazac br. 3 - nalog za prenos, tako da se polje u obrascu ''poverilac-primalac'' i ''račun poverioca - primaoca'' popunjavaju izborom iz padajuće liste, s tim što bi se polje ''račun poverioca - primaoca'' automatski popunio prilikom unosa u polje ''poverilac-primalac''. Možda neko već i ima slično uradjen obrazac. Unapred hvala, poštovanje
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Moguće je razviti nešto slično korišćenjem makroa u tablici, ali moje lično mišljenje je da Calc nije najbolji alat za to. U Calcu bi imali poseban list sa kolonama račun i naziv primaoca. Zatim na listu sa obrascem koristite funkciju VLOOKUP da u ciljnu ćeliju „povučete“ naziv primaoca prema računu iz druge ćelije. Na kraju treba dodati kontrolu sa padajućom listom koja bi makroom omogućavala izbor računa primaoca. Preostaje da ponovo makroom omogućite unos novog primaoca. Mali problem može vam napraviti činjenica da jedan primalac može imati više računa, u tom slučaju treba uvesti još jednu jedinstvenu kolonu, na primer redni boj prema kojoj bi radila funkcija VLOOKUP.

Međutim, ovu funkcionalnost ćete lakše napraviti u programu Base iz paketa Libreofis. Pogledajte dokumentaciju za primere korišćenja.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Nadam se da će poslužiti. Nešto sam sklepao za svoje potrebe pa vi vidite da li vam odgovara.
Pozdrav
Zaboravih da kažem par reči. U listu Adrese upišite podatke onome kome želite da plaćate. U listu Baza virmana ne treba ništa da upisjute. Makro će upisivati sve virmane koje budete napravili. Dakle, prvo upišite sve kojima ćete nešto platiti u listu Adrese. Potom ćete u listu VIRMANI pristupiti izradi virmana. Nemojte menjati nijednu ćeliju jer neke sadrže formule. U ćeliji Dužnik-nalogodavac upišite svoje generalije jednom, i one će ostati tu, mada i to možete menjati po potrebi. Upisaćete za svaki virman posebno svru plaćanja. U ćeliji Primalac imate padajuću listu koja sve nazive firmi u listu Adresa kojima ćete plaćati. Selektujte i automatski će se pojaviti i račun primalaca u ćeliji namenjenoj za tu vrstu podataka. Ostale podake morate sami popunjavati.
U listu VIRMANI imate tri virmana, jedan ispod drugog. Izmene vršite samo u prvom od gore virmanu. Ostale dve kopije nikada ne menjajte! One nisu predviđene da se u njih nešto upisuje. Imate mogućnost štampanja virmana u jednom, dva ili tri primerka. Samo pritisnite odgovarajući taster. Makro će odraditi ostalo.

Prilozi uz poruku .ods  A4 NALOG ZA PRENOS.ods (Veličina: 26.58 kb)

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala Goranu i Vladislavu na javljanju. U programu Base nisam do sada radio, tako da mi je potpuno nepoznat, ali bih ubuduće pokušao da nešto uradim. Vladislave, obrazac koji si poslao u prilogu je ono što mi treba, ali nešto tu ne funkcioniše. Uneo sam podatke u listu sa adresama, ali posle toga u obrascu, u polju sa padajućim menijem ništa se ne pokazuje. Da li ja tu nešto grešim ili je nešto pogrešno definisano u obrascu. Molio bih te da proveriš i da mi daš odgovor. Hvala unapred, pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Probajte ovo. Idite na listu. Pogledajte klizač liste: mišem ga pomerite na gore, da se prikažu unosi.

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

OK, radi, bila je moja greška jer nisam popunio E kolonu ''Pun naziv i adresa''. Ali imam jedan problemčić. Hteo bih da na jednom listu imam mogućnost da unesem tri različita naloga za prenos, tako da prilikom štampe dobijem tri naloga za prenos, kopije mi nisu potrebne. Iskopirao sam prvi nalog na još dva mesta niže na listu, ali problem je u polju ''račun poverioca-primaoca'', tu mi ne daje uplatni račun za izabranog poverioca. Pokušao sam da promenim formulu u tom polju, ali moje skromno znanje mi ne dozvoljava da to uspešno uradim. Zato vas molim za pomoć, pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Poštovani,
Rekao sam na početku da je dokument predviđen da radi na određen način, koji vama možda neće odgovarati. Ako želite da preuređujete dokument, moraćete to raditi na svoju odgovornost. Potražite na internetu "VLOOKUP Openoffice" funkciju, pogledajte istu kako je napravljena u postojećem dokumentu, i sa malo truda videćete da to nije nemoguća misija, pa ćete moći to da prepravite na način na koji vama odgovara.
Evo šta sam ja dobio kao rezultat pretraživanja, možda vam pomogne:

http://openoffice.blogs.com/openoffice/2...-list.html

http://wiki.openoffice.org/wiki/Document...P_function

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

OK, trebaće mi verovatno dosta vremena, ali pokušaću da se snadjem. U svakom slučaju hvala vam puno na pomoći, pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS