Odgovori 
OpenOffice Problem zvuka

Dobar dan.Novi sam korisnik Linux-a i nova na forumu.Koristim,od pre mesec i po dana LINUX MINT JULIA i polako se ucim da radim u njemu.Za problem koji imam,nisam nasla odgovor na forumima na nasem jeziku,pa se nadam da cete Vi imati odgovor.Evo o cemu se radi:kada pustim slajdove fotografija u OPENOFFICE PRESENTATIONU,slajdovi normalno idu,ali nema muzike(zvuka) koja ih prati.Fajl je u extenziji pps i kompletan,sa muzikom,se reprodukuje samo u Windows-u u Power Pointu.Pozdrav svima na forumu.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Dobrodošli na forum.

Dve su mogućnosti, prva je da OpenOffice.org ne prepoznaje zvuk sačuvan u prezentaciji. Najlakše je da na Microsoft Windows sistemu instalirate OpenOffice.org (može i uz Microsoft Office, neće smetati) i da potom otvorite tu prezentaciju u OpenOffice.org.

Druga mogućnost je da postoji problem sa reprodukcijom zvuka u Vašoj instalaciji paketa OpenOffice.org. To je najlakše proveriti tako što u praznoj prezentaciji otvorite prozoče „Alatke > Film i zvuk“, klikom na prvu ikonicu odaberete datoteku sa zvukom (idealno baš onu koja je dodata u PPS prezentaciju, ili makar u istom formatu) i pokušate reprodukciju.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala Gorane sto ste se javili.Probala sam preko playera u Presentationu da otvorim taj zvuk i on se cuje,ali na sekund-dva i onda prestane.Moguce je da moj OpenOffice nije kako treba,to je verzija 3.2.1 koja mi je bila instalirana u Mintu,posto ja kao novajlija na Linuxu instaliram ono sto mi manager ponudi kao instalaciju.Znam da instalacija OpenOffice-a nece nista smetati Windows-u,ali sam mislila da mi ovaj paket bude u Linuxu,kako bih nesmetano radila u Windows-u,a ucila Linux sa njegovim paketima programa.Veliki pozdrav!
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Da li taj zvuk inače traje sekund-dva? Možete li da uz poruku na forumu okačite datoteke prezentacije i zvuka?
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ne,traje nekoliko minuta,koliko i prezentacija.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Voleo bih ako biste poslali datoteku zvuka, da vidimo koji je tačno format, kodek, trajanje. Da li ako dvokliknete tu istu datoteku zvuka pod Linuksom ili Windowsom čujete zvuk u celom trajanju?
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ne znam kako da otvorim i posaljem datoteku zvuka?Ako ista znaci,kad otvorim ceo fajl u VLC-u,ima zvuk a nema fotografija.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kada kliknete na dugme Odgovori dole desno, ispod prostora za tekst nove poruke postoji odeljak „Prilozi“. Kliknite na prvo dugme da odaberete datoteku zvuka i potom kliknite na Dodaj prilog. Ponovite isto za datoteku PPS prezentacije. U tekstu poruke upišite „Dostavljam datoteke“ ili već nešto slično i kliknite na dugme „Odgovori“ ispod odeljka „Prilozi“.

   

PS - sada opet ne razumem, na kakve fotografije mislite u datoteci zvuka? Zato je najbolje da pošaljete i datoteku sa prezentacijom (PPS) i datoteku zvuka (WAV, MP3, MID...)
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Nece da ucita taj fajl!Daje mi poruku: Tip datoteke koju ste priložili nije dozvoljen. Molimo sklonite prilog ili izaberite drugi tip.Poslala sam Vam na e-mail taj fajl,ali izgleda da ga niste dobili.Inace ni u Windows-u nece u OpenOffice-u da se reprodukuje zvuk,samo slajd fotografija.
Uz pomoc podesavanja koja ste dali Ivani,uspela sam da otvorim u windows-u slajd sa muzikom u Presentation-u.Slajd ide sa muzikom,ali iako sam kliknula na "save" nece da ga sacuva,pa moram sve ponovo.U windows-u mi daje mesto gde je muzicki fajl smesten sa nazivom muzike,a to u Linuxu nemam,pa cu videti sutra da lisu takva podesavanja tamo moguca.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ne znam jer ne vidim, ali bojim se da je tu onda problem u tome što OpenOffice.org kada pročita Microsoft PowerPoint PPS ne razume deo oko ponavljanja zvuka tokom prezentacije. Većini korisnika to nije toliko bitno jer sadržaj slajdova je tu, ali kada je baš ta muzika u pozadini neophodna, a ne može da se pusti nekim posebnim programom prethodno u pozadini, onda zna da zasmeta.

Ako sačuvate prezentaciju u formatu otvoreni dokument-format (Datoteka > Sačuvaj kao, pa u listi u dnu prozočeta odaberete format) onda nećete morati svaki put da postavljate ponovo. Međutim to će tada biti ODP, a ne PPS datoteka.

Taj otvoreni dokument-format je podržan u novijim izdanjima Microsoft Office paketa (2007 SP2, 2010) ali moguće da on tamo neće razumeti neke druge formate iz dokumenta. Kada radite u OpenOffice.org bolje je da uvek koristite otvoreni dokument-format, pa tek na kraju ako je neophodno napravite kopiju u Microsoft Office formatu za slanje. Ako dokument ne treba da se menja, možete da za slanje pripremite i PDF pošto je to zgodniji format koji svuda isto izgleda.

Adresa e-pošte je goranrakic@openoffice.org, u podešavanjima foruma sam upravo dozvolio slanje još nekih datoteka pa možete pokušati ponovo.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS