Odgovori 
Погрешан превод у Либреофису инсталираном из Убунту ППА складишта

Код подешавања стилова пасуса и знакова (алатка Стилови и форматирање), када изаберемо да подесимо фонт, па онда пређемо на стил фонта – понуђено нам је: Обично, Пинјин, Речник, Потез. Мени ови термини нису одговарајући и претпостављам да већина корисника неће знати о чему се ради. Требало ми је доста времена да схватим да се ту ради о нормалном, подебљаном, курзивном и подебљано курзивном стилу слова.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kod mene nije tako, o kom fontu je reč? Dostupne nazive stilova određuje sam font, najčešće na engleskom jeziku i mogu biti proizvoljni. Samo uobičajni nazivi su prevedeni i u programu se prikazuju kao Običan, Kurziv, Podebljano,...

Meni deluje kao da se nešto izmešalo u prevodu. O kojoj verziji Libreofisa je reč i na kom operativnom sistemu? Odakle je preuzeta instalacija?

   
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Убунту 12.04, Либре 3.6.0.2 (инсталирано са http://ppa.launchpad.net/).

Prilozi uz poruku Izvedena sličica(e)
   
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Koje tačno PPA skladište?

Isprobao sam koristeći isti font, i kod mene je sve u redu. Izdanje koje koristim je 3.6.1 sa http://sr.libreoffice.org. I sa 3.6.0 je sve u redu.

Ovako na prvi pogled pomislio bih kako u PPA skladištu nisu priredili srpsku lokalizaciju, a da se na računaru zatekao paket iz prethodne verzije. Ili su nešto pogrešno zapakovali.

Inače, ako ne pišete azijskim jezicima u „Alatke > Podešavanja“, levo u stablu odaberite pod „Jezička podrška > Jezici“, možete na dnu desno u prozorčetu da isključite opciju „Podrška za azijske jezike“.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ova skladišta: http://ppa.launchpad.net/libreoffice/ppa/ubuntu.
Isključio sam podršku za azijske jezike.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Meni sada nije ništa jasno. Kako ste tačno instalirali Libreofis iz PPA i zašto niste koristili Libreofis koji dolazi uz Ubuntu sistem?

Uopšte na forumima ako želite da vam neko pomogne, morate dati više detalja odmah na početku. Nije svako strpljiv kao ja.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Na ubuntuu je bila neka starija verzija, a želeo sam da instaliram noviju - naprosto sam želeo da naučim to da radim (jer sam početnik sa ubuntuom). Nisam umeo da instaliram libre koji sam preuzeo sa zvaničnog sajta, pa sam na sajtu ubuntu foruma dobio savet kako da ubacim u ubuntu da se sam ažurira iz ubuntuovog skladišta. To je sve.
Izvinjavam se što nisam dao više detalja. Samo sam želeo da ukažem na nešto što mi se učinilo da nije kako treba.
Hvala na svemu!
Citiraj ovu poruku u odgovoru

To na šta ukazujete nije greška u Libreofisu. Prevod je ispravan.

Dobro ste postupili što niste instalirali Libreofis sa zvaničnog sajta. Korisnicima GNU/Linux distribucija najbolje je da koriste Libreofis koji stiže u samoj distribuciji. Instalacija sa zvaničnog sajta se preporučuje samo naprednim korisnicima koji tada znaju tačan razlog zašto žele da instaliraju baš ovu verziju (čisti paketi bez izmena koje unose distribucije, prenosivost ili ažurnost mogu biti neki od njih).

Nije dobro što ste se odlučili za verziju iz Ubuntu Libreoffice PPA. Tamo jasno piše „Generalno, ppa nije za prosečne korisnike i nepažljivu instalaciju (da jeste, paketi bi bili u glavnom skladištu)“. Ja bih sačekao da Ubuntu ekipa priredi i testira novo izdanje i objavi ažuriranje za verziju koja već jeste u instalaciji. Primećujem da u PPA sada imaju neke probleme sa pripremom izdanja 3.6.1 za 12.04, pa čak ni ne nude najažurniju verziju. Sa druge strane nema ništa loše u tome da se igramo sa računarom i instaliranim softverom pa makar čitali pogrešne prevode pri izboru fonta Wink Usput se svaki put nauči nešto novo.

Šalu na stranu, problem sa kojim ste se susreli nije nešto što se može popraviti u Libreofisu, a meni na pamet padaju sledeći mogući uzroci:
1) Može biti greška u postupku instalacije - ja i dalje ne znam šta ste i kako tačno instalirali.
2) Moguće da pomenuti PPA uopšte ne objavljuje lokalizacije, a da se kod vas greškom zatekao prevod iz prethodne instalacije koji sada ne odgovara.
3) Može biti greška u pakovanju prevoda.

Odgovor na (1) znate vi, a za (2) i (3) bih mogao i ja da proverim tako što bih ga sam instalirao, ali trenutno za to nemam vremena. Možda da priupitate na Ubuntu-RS forumu prenoseći informacije koje sam vam ovde dao.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Одговор на (1) (са убунту форума):
Citat:Иди у Управник ажурирања, па на "подешавања" па на "остали софтвер" па на "додај" и убаци ово, уколико већ не постоји: ppa:libreoffice/ppa
Онда ће ти се нове верзије Офиса аутоматски ажурирати са системом...

Ја сам најпре био деинсталирао либре (преко убунту софтверског центра) па га потом инсталирао (надајући се да ћу тако инсталирати најновију верзију). Међутим, то се није десило. Инсталирана је иста верзија, са још неким додацима који ме не требају и које, уз то, нисам могао да уклоним.
Значи, треба се држати овога:
Citat:Korisnicima GNU/Linux distribucija najbolje je da koriste Libreofis koji stiže u samoj distribuciji.

Горане, шта ми препоручујеш? Да уклоним то ппа ажурирање које сам убацио? Да не дирам ништа? Или деинсталирам, уклоним ппа ажурирање и поново инсталирам преко софтверског центра ...?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Najbolje je pitati ponovo na Ubuntu-rs forumu.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS