Odgovori 
Pojašnjenje - Libreofis i OpenOffice.org

1) Vidim nešto da je Orakl darovao OpenOfis Apaču... Nije mi to baš najjasnije. može koji detalj?
2) Takođe, sa 3.4 izdanjem, da li je LibreOfis ajde da kažemo napravio korak ka tome da bude intenzivniji, pouzdaniji program od openofisa?
3) Da li bi program koji je rađen u Bejziku u Openoficu mogao da radi u LibreOfisu?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

OpenOffice.org, Orakl i Apači
Orakl je u aprilu objavio odustajanje od razvoja komercijalne verzije paketa Oracle Open Office. Početkom ovog meseca uz podršku IBM-a, koji razvija sopstveni paket Lotus Symfony zasnovan na OpenOffice.org kodu, počinje prelazak projekta OpenOffice.org pod okrilje Apači softver fondacije.

Unutar Apači fondacije taj projekat je sada u takozvanoj fazi inkubacije, period u kome se pruža šansa zajednici i partnerima da pokažu kako su u stanju da dalje razvijaju softver. Apači softver fondacija koristi nešto drugačiju licencu, pa je pojedine delove OpenOffice.org koda potrebno napisati ponovo. Potrebno je i preseliti kompletnu infrastrukturu pod okrilje Apačija. Malo je verovatno da će novo izdanje stići u ovoj godini, možda i kasnije. Nešto drugačija licenca pod kojom će se projekat dalje razvijati omogućava drugima da izvorni kod koriste slobodnije u svojim proizvodima, bez obaveze da izmene proslede nazad u zajednicu.Libreofis i Dokument fondacija
Većina nezavisnih učesnika starog OpenOffice.org projekta je ranije u septembru 2010. godine podržalo osnivanje Dokument fondacije. Od tada se paralelno razvija paket Libreofis. Libreofis sadrži sve dopune iz OpenOffice.orga, ali i nove mogućnosti koje zajednica programera svakim danom dodaje. Projekti BrOffice i Go-OpenOffice su ugašeni i njihovi timovi sada rade zajedno sa Libreofis zajednicom. Većina GNU/Linux distribucija danas isporučuje Libreofis.Zašto treba preći na Libreofis
Rekao bih da je izdanje Libreofis 3.3.3 ta prelomna tačka. Za korisnike donosi više mogućnosti i brojne ispravke u odnosu na aktuelno izdanje OpenOffice.org 3.3

[Slika: resizedimage450341-lo2.png]Kako to da postoje i 3.4 i 3.3? Koje izdanje da izaberem?
Libreofis izdanja su vremenski planirana. To znači da prema kalendaru u odstustvu nekih zaista krupnih grešaka aktuelno stanje postaje 3.4.0, pa 3.5.0 i tako dalje za x.y.0. Tokom razvoja u novoj grani, korisnici prijavljuju greške koje se ispravljaju i u prethodnom izdanju ako su i tamo prisutne. Na taj način tokom razvoja 3.4 grane nastaju izdanja 3.3.1, 3.3.2 i tako redom.

U ovom trenutku zajednica preporučuje korisnicima koji cene stabilnost da koriste izdanje Libreofis 3.3.3. Za korisnike GNU/Linux distribucija najbolje je da koriste ono izdanje koje je prisutno među paketima u riznicima same distribucije.

Onima koji vole da isprobaju sve nove funkcije, namenjeno je izdanje 3.4.0.

Uskoro nas očekuje i 3.4.1 koje je negde između na putu ka 3.4.2 za koje se očekuje da bude pravi trenutak za prelazak sa 3.3 na 3.4.Jesu li OpenOffice.org i Libreofis kompatibilni?
Makroi i dokumenti su kompatibilni. Što se korišćenja tiče, izuzev novih mogućnosti i ispravki, paketi Libreofis i OpenOffice.org su identični.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS