Odgovori 
Problem - makro nije sačuvan, ikonica ne radi

Poštovaje,
Uočio sam, nažalost, na sopstvenoj muci, da postoji sledeći, barem za mene, bag. Kada otvorim prozor za uređenje makroa koji je sačuvan u npr. Dokumentu 1, uređujem neko vreme makro, pa onda odem na osnovni prozor Dokumenta 1 (radi se Calc-u), i odatle želim da zatvorim ceo fajl, sa klikom na "Sačuvaj", kada otvorim ponovo taj fajl, promene u kodu koje sam radio nisu bile sačuvane. Ako to znači da će promene u kodu biti sačuvane samo kada u prozoru za uređivanje koda aktiviram ikonicu "Sačuvaj", onda je to...ne znam šta da kažem. Ja doživljavam aktiviranje opcije "sačuvaj", kada se ona aktivira u osnovnom prozoru,na kraju rada sa nekim fajlom, da to znači da će se sačuvati SVE promene vezane za taj dokument, bez obzira da li se radi o bilo kojem prozoru vezano za taj dokument, ovako.... Ne znam da li se to i drugima događalo, ali meni se nekoliko puta to desilo. Sva sreća, šteta nije bila velika.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Nisam uspeo da reprodukujem.

Jeste li sigurni da je makro bio u dokumentu, a ne u deljenoj biblioteci u grupi Moji makroi?

Čak i tada prozor ostaje otvoren kada zatvorim prozor dokument (sa ili bez čuvanja). Izgleda da nešto nisam razumeo, tj. da nešto radimo različito.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Eh, sad mi nije moguće da vratim film, nepostoji undo za to Smile . Ali ostaje da postvrdim kad mi se sledeći put to desi. Inče, u tom, nazimo ga API prozoru, baš ta undo alatka mi, po meni, ne radi korisnički dobro: naime, kada se otvori API prozor i rade se neke promene u njemu, ikonice za undo koje su sve vreme postavljene na statusnoj traci su neaktivne; ako želim da koristim undo opciju, moram da idem na uređivenje/opozovi. Tek nakon toga onda i ikonice na statusnoj traci postaju aktivne i mogu se ubuduće koristiti.
Druga stvar, ne znam zašto ne postoji mogućnost da se preko desnog klika miša dobije padajući meni i da se u njemu izaberu opcije iseci, kopiraj, ubaci, kao što se to može i uglavnom radi u osnovnom prozoru. Prilično puta me je to iznerviralo, jer postoji već stvorena navika, verujem ne samo kod mene, da se to rešava putem desnog klika sa mišem.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Definitivno postoji problem. Nekoliko puta sam pritisnio dugme za pamćenje u API prozoru i nije mi zapamtilo neke izmene. Ja stvarno ne znam o čemu se radi ali ta funkcija ne radi pouzdano.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Gde se nalazi kod koji uređujete u Bejzik uređivaču, je li u deljenom modulu ili je unutar dokumenta?
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Unutar dokumenta
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Otvorio sam prazan dokument. U meniju otvorio Alatke > Makroi > Organizuj makroe > OpenOffice.org bejzik. Izabrao poslednju stavku levo (Nesačuvan dokument). Kliknuo na dugme Nov da napravim novi modul za procedure makroa.

Kada prvi put u uređivaču koda kliknem na ikonicu (ili prečica Ctrl+S) prikaže se prozorče da sačuvam novi dokument. Primetite da postoji i ikonica sa malom olovčicom (Sačuvaj bejzik) koja čuva samo kod odvojeno od dokumenta, to nije ono što nam je potrebno.

Sada kada god napravim izmenu u kodu i kliknem na ikonicu, ceo dokument bude sačuvan. Čak i ako upišem nešto novo u dokument, a potom dodam kod i sačuvam, obe promene će biti sačuvane.

Doduše ja koristim probno izdanje OOo 3.3.0, ali nisam čuo da postoji neki problem sa ranijim izdanjima. Hajde da uporedimo ovako detaljno opisane korake i da vidimo gde nastaje problem.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Sve radi. Za sada. Da se razumemo. Nije da opcija sačuvaj ne radi...Moja sumnja je da ne radi pouzdano, jer ne znam šta je uzrok da neke izmene nisu sačuvane a neke jesu. Selu sumnju, možda sasvim neopravdano, pojačava, može se reći, neispravan rad (barem u vizuelnom smislu) ikonica u prozoru u kom se uređuje kod. Undo ikonice ne aktiviraju se kada se radi promena nakon prvih izmena u tom prozoru, već mora da se ide na Uređivanje/opozovi. Tek onda postaju i ikonice na samom prozoru aktivne. Ikonica sačuvaj, nakon njenog aktiviranja, ume da nekad ostane aktivna (ne odlazi u pasivno stanje, vizuelno posivi) iako nema novih promena. Nakon ponovnog aktiviranja iste, tek onda se to dešava.
Uzgred rečeno, nešto što nema veze sa ovom temom a palo mi je na pamet je sledeće: kada je neki dokument otvoren i trenutno uređujemo drugi, i zato što smo zaboravili želimo da ponovo otvorimo taj prvi, već otvoren dokument, u ranijim verzijama Oo, već otvoreni dokument bi se samo pojavio na ekranu u prvom planu (postaje aktivan), što smatram da je bilo dobro rešenje. Sadašnjom verziom (3.2.1), se ništa ne dešava: dokument koji je otvoren, i korisnik pokušava da ga greškom ponovo otvori jer je zaboravio da ga je već otvorio (jer je "minimiziran"), ne dobija od Oo nikakvu poruku, ništa se ne dešava, i nekoliko puta sam gubio vreme da dokučim šta ne radi, da bih otkrio da je dokument već otvoren.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hm, opet mi nije sačuvao promenu. Ne znam da li možda ima ovo od nekog uticaja:
1) fajl sa kojim radim uvek učitavam iz prenosne memorije
2) da li ima uticaja na to kada su neke izmene u dokumentu urađene pa duže vremena ostavimo taj okument otvoren, u međuvremenu idemo na internet ili slično, i onda se vratimo, kliknemo na ikonicu "sačuvaj" (u bejzik prozoru) i zatvorimo dokument?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ne bi trebalo da ima uticaja. Hajde kada znate da postoji potencijalni problem, obratite pažnju da li se kada kliknete na ikonicu sačuvaj u bejzik prozoru, „zasivi“ ikonica u glavnom prozoru dokumenta.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS