Odgovori 
[REŠENO] Prepoznavane slova č

POštovani, kada izvozim modul sa makroima koji su prikačeni uz jedan Calc dokument, prilikom izvoza dešava se da se slova č, ć... pretvaraju u znak "?". Da li može da se ovo reši, i šta je uzrok?

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Problem koji opisujete bi mogao da nastane ako pri čuvanju koda makroa program ne koristi UTF-8 kodiranje za zapis teksta.

Proverio sam sada čuvanje u poslednjem Libreofisu na GNU/Linuksu i izvorni kod (Module1.bas) je sačuvan u UTF-8 kodiranju uz ispravan zapis "naših" slova.

Koliko se sećam naleteo sam jednom na isti takav problem pa sam morao da prepravljam slova u sačuvanom makrou. Ne mogu sada da proverim da li je ovo u međuvremenu ispravljeno ili postoji neka okolnost kada čuvanje ne radi kako treba. Potražite po internetu da li se negde pominje "code page", "encoding" ili "utf8" uz ovaj problem.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kada želimo da izvezemo makro koji se nalazi u jednom Calc dokumentu kao .bas dokument, može se desiti da u tom .bas dokumentu slova poput "Č" budu zapamćena kao "?". To ume da napravi priličan haos. Listanjem po internetu sam doznao da prilikom izvoza nije AOO (verovatno i LO) odgovoran za tu grešku. Korišćenje UTF-8 ili neko drugo kodiranje u ovom slučaju zavisi od operativnog sistema, jer kod kodiranja se poziva OS da to odradi. Dalje, kod Linuksa je manji problem, jer se, koliko sam informisan, utf-8 koristi kao osnovno kodiranje. Problem je Windows. Koristim Win 7, sa tastaturom srpksa latinica, i mislio sam da je to dovoljno. Postavio sam ovo pitanje i na drugom forumu ali nisam dobio odgovor. A onda sam počeo da čeprkam po samom Win 7 i našao sledeće. Idite putanjom Control panel/Region and language/Administrative tab/button: change system locale... dobićete padajuću listu na kojoj trebate selektovati svoj jezik, konkretno, ja sam izabrao srpski latinica. Nakon toga sistem vam traži da restartujete sistem. Uradite to. Nakon toga, Win 7 je podešen da koristi odgovarajuće kodiranje, već prema lokalnom jeziku. Više mi se nije javljao pomenuti problem kada izvozim makro koji je prikačen za Calc. "Č" se i u .bas dokumentu mogao čitati kao "Č".

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS