Odgovori 
Rad sa šablonima

Molim za pomoć.

prelazim sa wordferfecta na libreofice. molim da mi neko objasni kako da prilikom otvaranja svakog novog dokumenta isti ima isto setovanja kao naprimer: iste margine isti font isto zaglavlje, itd.čitam sve ove teme ali nikako da nađem ovo što pitam. u wordperfectu ovo može preko open style document style.unapred zahvalan.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

U Libreofisu možete imati gotove šablone koji određuju stilove u dokumentu uključujući margine, zaglavlja, veličinu i izgled slova. Osim stilova šablon može da sadrži i sadržaj dokumenta, na primer šablon formulara ili šablon dopisa na memorandumu.

Potrebno je da u novom dokumentu uredite sve po želji, postavite stilove i opciono sadržaj šablona dokumenta, a onda ga sačuvate kao šablon tako što iz menija kliknete na Datoteka > Sačuvaj kao šablon. U prozoru odaberite fasciklu (na primer Lični šabloni) ili napravite novu fasciklu šablona. Kliknite na Sačuvaj da sačuvate novi šablon i zadajte ime šablona.

   

Svaki sledeći put kada poželite da imate novi dokument prema šablonu, iz menija odaberite Datoteka > Nova > Šabloni, a potom dvoklikom izaberite fasciklu i šablon iz fascikle koji ste ranije sačuvali. Otvoriše se novi dokument sa svim svojstvima i sadržajem kako je definisano u šablonu.

Određeni šablon možete označiti za podrazumevni, pa će on biti primenjen kada samo kliknete na ikonicu da napravite novi dokument. U prozoru sa šablonima dovoljno je odabrati šablon i kliknuti na dugme Postavi kao podrazumevani. Nakon ovoga kada god otvorite novi prazan dokument on će biti napravljen prema odabranom podrazumevanom šablonu.

   

Na kraju još napomena da ako poželite izbor podrazumevanog šablona možete da poništite tako što u prozoru sa šablonima kliknete na poslednju ikonicu zupčanika (podešavanja) i iz menija izaberete opciju Poništi podrazumevani šablon > Tekst.

U okruženju više računara možete imati deljeno skladište šablona što je posebno zgodno u preduzećima gde sve napravljene šablone vide svi zaposleni.

Šablone osim za tekstualne dokumente možete napraviti i za druge vrste dokumenata, tablice i prezentacije.

Zvanična dokumentacija (engleski):
- Izrada šablona
- Izbor podrazumevanog šablona
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS