Odgovori 
Text Document poravnavanje sadržaja

U MS Office-u (u Wordu) selektujem naslove, References, Table of Contens, Insert Table of Contens.

Kako to da uradim u LibreOffice-u, da poravnam sadržaj sa leve i desne strane?

Prva slika je MS Word, Druga je LibreOffice Word.

Prilozi uz poruku Izvedena sličica(e)
       
Citiraj ovu poruku u odgovoru

U Writeru, sadržaj umećete sa Insert > Indexes and Tables > Indexes and Tables..., a u srpskoj lokalizaciji bi to bilo Umetni > Sadržaj i popisi > Sadržaj i popisi....

Kako sam razumeo levo je sadržaj u MSO Word, desno je kada se taj isti dokument otvori u Writeru? Koristite li .doc ili .docx format i da li ste menjali dokument u međuvremenu, na primer ovo "Sadržaj" u zaglavlju?

Postoji nekoliko mogućnosti šta Writer nije sasvim do kraja razumeo iz Word formata. Takve sitnije razlike u formatiranju po otvaranju možete ručno da ispravite (na primer osobine stila sadržaja, desni tabulator pretpostavljam), ali verovatno će se ponovo pojaviti nakon ciklusa "Word -> Writer -> Word". Ako sadržaj dokumenta umetnete dok ste u Writeru i sačuvate u Word formatu, uglavnom nema problema pri čitanju.

Možete da okačite ovde dokument pa ću pogledati i odgovoriti vam detaljnije.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ok. Hvala na odgovoru!
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Pokušajte da što češće koristite otvoreni dokument-format (ODF) kada uređujete dokumente u OpenOffice.orgu ili LibreOfficeu. Kada se koristi Word format, Writer mora stalno da radi konverziju pri otvaranju i čuvanju i onda dolazi do sitnijih odstupanja koja znaju da nerviraju pri radu.

Writer ima veoma dobru podršku za čitanje Word formata, ali nije savršen.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Offtopic: Ovaj LibreOffice mi izgleda nekako kao MS Word 2003, komplikovano, (ili se ja teško privikavam posle dužeg vremena korišćenja MS 2007/2010). Da li postoje neke naznake da će sledeće verzije biti jednostavnije, kao što je MS ubacio Ribbon, ili da će bili "lepši" izgled interfejsa?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

LibreOffice i OpenOffice.org se prave kao slobodni softver. Ako ste korisnik-vizionar, imate programersko iskustvo ili potrebu da finansijski pomognete projekat, možete napraviti šta god želite na bazi postojećeg koda.

Neki od postojećih primera takve saradnje su IBM Lotus Symphony ili CN2000 RedOffice. Fokus komercijalnih partnera u zajednici sada su rešenja za mobilne platforme i računarstvo u oblaku (npr. Oracle Cloud Office).

       

OpenOffice.org i LibreOffice imaju razne zanimljive mogućnosti, na primer izrada PDF dokumenta jednim klikom ili interakcija sa veb servisima, poput sa servisom Google dokumenti). Kancelarijski softver je tu da nam pomogne da uradimo posao efikasno. Bolja podrška za različite formate i makroe u dokumentima, unapređene performanse korišćenjem procesora sa više jezgara i rešavanje pozantih grešaka su novine kojima se ja više radujem od šarenog sučelja sa ispremeštanim komandama koje ne odgovara formatu širokih ekrana.

To ne znači da se sučelje OpenOffice.org ne unapređuje, na primer u 3.3 dolazi nova paleta za pretraživanje van prozorčeta, koja ne zaklanja tekst pri pretraživanju. Podešavanje štampe je potpuno drugačija, sa integrisanim brzim pregledom stranice. Grafici su sve bolji, lakše je izabrati i podesiti element, a i mogućnosti ima više u novim izdanjima. Impress je unapređen još u prošlom izdanju, omogućava direktnu interakciju i lakše upravljanje rasporedom na slajdovima prezentacije, itd.Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS