Odgovori 
Uvoz podataka iz pdf fajla u Calc

POštovanje,
Problem je sledeći: u Piscu je napravljen obrazac sa nešto redovnog teksta i tekst polja, koja su ostavljena prazna. Sve je potom izvezeno u pdf format. Ovakav fajl ima namenu formulara-pristupnice udruženju, da svako sam popuni polja u tom pdf fajlu, sačuva promene i pošalje fajl nazad. Uzet je pdf format fajla jer je mnogo zastupljeniji od .odt. Problem je sada kako podatke iz tog pdf fajla izesti u calc ili neku bazu!? Da li je to uopšte moguće? Ako nije, da li neko može da savetuje predloženu operativnost ali sa drugim kombinacijama (formatima)?

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Odgovoriću najpre na prvo pitanje, postoje programi koji izvoze sačuvane PDF/FDF podatke u CSV ili drugi format tablice.

Puna verzija programa Adobe Acrobat nudi opciju „Tools > Forms > More Form Options > Manage Form Data > Export Data“. Foxit Reader bi trebalo da ima sličnu opciju. Alat pdftk takođe može da posluži: pdftk form.pdf dump_data_fields_utf8. Ovaj program bi se mogao pokretati iz nekog makroa.

Druga „kombinacija“ je da se napravi jednostavna stranica na sajtu gde bi se direktno prikupljali podaci u bazu ili CSV datoteku bez potrebe da se preuzima, šalje i kasnije u bazu uvozi PDF formular. Kada ne postoji sajt, Google Form je danas čest izbor.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Google form mi izgleda kaa sasvim zadovoljavajuće rešenje. Naišao sam samo na jedan problem kod pravljenja google-ovih formi. Želim da se pritiskom na dugme na sajtu otvori ta forma, što nije problem. Problem je sledeće: kada se forma otvori, moguće ju je ispuniti, ali i ući u editovanje same forme, što ne želim. Kako da to postignem, da bilo ko ko pristupi formi da može samo da popuni polja, i sačuva podatke a ne da menja izgled forme, da dodaje nova polja, da menja strukturu same forme?

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Jeste li sigurni da se možda te opcije za uređivanje ne prikazuju samo vama? Nisam nikada koristio ovaj alat tako da ne znam odgovor.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Pa ne znam. Ajde da probamo. U gornjem desnom uglu, kada se otvori prozor sa formom, stoji dugme koje kada se dalje aktivira, može da se forma menja. Hajde da vam link pošaljem na mejl pa proverite. Trebam vaš mejl, ako želite da probate da otvorite i vidite.

Izgleda da je sve u redu. Kada sam izašao iz mog mejla i odjavio se, onda mi se otvarala stranica sa formom ali bez mogućnosti da se menja sama forma!

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Odlično Smile
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS