Odgovori 
Zaključavanje biblioteke Basic makroa

Poštovanje,
Da li se može posebno zaključati biblioteka Basic makroa koji su sadržani u samom dokumentu, npr. Kalku, da bi se kod zaštitio od promena i zloupotreba?
Srdačan pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Napravite novu biblioteku unutar dokumenta.

Najpre kliknite "Alatke > Makroi > Organizuj makroe > Libreofis bejzik", pa dugme "Organizator" desno, i onda u prozoru kartica "Biblioteke". Na kartici u padajućoj listi odaberite naziv dokumenta, pa onda kliknite na dugme "Nov". Makroe sačuvajte u ovoj biblioteci.

   

Sada biblioteci dodelite lozinku, klikom na dugme "Lozinka" u istom prozorčiću. Nakon što ovo uradite izvorni kod makroa će biti zaštićen lozinkom (šifrovan). Za pregled i izmenu koda neophodna je lozinka, dok je pokretanje makroa omogućeno.

Osim ovakvog šifrovanja, makroe možete i da elektronski potpišete čime garantujete integritet. U opcijama programa tada je moguće omogućiti izvršavanje samo makroa koji su odgovarajuće potpisani. Ako bi neko drugi napravio datoteku sa makroima, njihovo pokretanje ne bi bilo moguće bez promene u konfiguraciji programa jer nisu odgovarajuće potpisani.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala na uputstvima.
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS