Odgovori 
Zašto "greši" Libre Office Calc?

Pozdrav,

Molio bih za odgovor, gde je problem pa Libre Office Calc drugačije otvara ("vidi") ovaj dokumenat od Spreadsheet-a u WPS Office-u. Nemam MS Office, ali pretpostavljam da se ponaša isto kao WPS.
Probao sam brdo kombinacija te iz toga možda došao do zaključka da se zapravo radi o tome da "Džoker" znak nije dobar (adekvatan) za Libre Office, jer kombinacijom samo teksta i drugih funkcija ispada da ono (M*) i (Z*) Libre ne "vidi" kao "tekst koji počinje slovom M odnosno Z".

I još nešto, imajte u vidu da je ovaj dokument načinjen pre dosta godina, možda čak (skoro sigurno) u MS Office-u 97. Opet vezano za ovo probao sam i vršiti neke izmene i spasiti ga kao .odt dokumenat ali se opet ponaša identično.

Probao sam potražiti rešenje na Google-u ali nisam našao.

Evo slika:

[Slika: 9qq8Iuss.png]
[Slika: hLX2RPQs.png]
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Libreofis ne podržava Excel sintaksu za "*" i "?" kao kriterijum u formulama.

Problem je izvorno zabeležen kao #38125. Libreofis (i Openofis) imaju podršku za regularne izraze u formulama, a ova funkcionalnost je u sukobu sa Excel sintaksom. Specifikacija ODF 1.2 formata uvodi oznaku HOST-USE-WILDCARDS koja bi da je predstavljena kao opcija u programu omogućavala izvršavanje formula. Implementacija ove oznake se prati kao zahtev #72196.

U Libreofisu problem može da se reši tako što se prvo omoguće regularni izrazi u formulama (Tools > Options > Calc > Calculate, Enable regular expressions in formulas), a zatim kao formula upiše:

Kod:
=COUNTIF(C93; "Z.*")

Regularni izraz u kriterijumu zahteva Z na početku, a zatim opciono bilo koji broj drugih znakova (.*).

Na internetu postoje dobri vodiči za regularne izraze, na primer ovde. Osim u formulama, regularni izrazi mogu da se koriste u pretraživanju i automatskoj zameni teksta u dokumentu. U Libreofis dokumentaciji su navedeni neki primeri izraza, a na OpenOffice wikiju postoje lepi tekstovi o korišćenju regularnih izraza u Calcu i Writeru.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala. Svaka čast na brzom i tačnom odgovoru. Usudio bih se pitati još nešto, ako slučajno znate: Evo i prilikom pisanja ove poruke, što me strašno nervira kada radim nešto u Linuxu (Mint 17, Ubuntu) kada sam započeo pisanje reči "pitati" kursor se izgubio (a baš sada kod reći "kursor". na "S" skočio na početak teksta). Jasno mi je otprilike da su u pitanju neke prečice sa tastature, ali bih ih rado isključio, ako je moguće, pa ako znate kako, molim Vas za odgovor.

Hvala Vam unapred,

Pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ne znam šta bi mogao da bude problem. Ako ne grešim domaća Mint zajednica se okuplja na ovom forumu pa će tamo pre znati. Vredi napomenuti i koje grafičko okruženje je u pitanju.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS