Odgovori 
kioexec i „Upload file“ Calc tablice sa Ubuntu na Windows 2003

Pozdrav svima

Pojavio mi se problem kod snimanja dokumenata. Dokument se nalazi na drugom računaru koji je pod Windows 2003. Na dva računara imam Kubuntu 11.4 i na njima Libre Offcice. Konkretno to je Calc ili tablica u pitanju. Kad ga otvorim na računaru otvara mi ga kao privremeni fajl i na sam naziv mi doda neki prefiks od par brojeva. Po završetku rada ponudi mi da snimim dokument tj promene i nakon zatvaranja daje mi prozor gde mi kaže da je napravljena promena u odnosu na originalni fajl i da li želim da UPLOAD-ujem tu promenu. Ja mu kliknem ok i to je to. Međutim na drugom računaru isto otvara kao privremeni fajl ali ne daje da nadogradi novu verziju po snimanju i završetku rada. Znači kada se isključi ostane privremeni u temp folderu a originalni ne promenjen.

Šta je uzrok tome i kako ga rešiti.

Datoteka nije otvorena ni na jednom računaru tako da i ne prikazuje to obaveštenje. Otvaram je direktno sa mreže.

Unapred zahvalan.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Direktno sa mreže može značiti puno različitih protokola za deljenje datoteka od scp/ftp/webdav/http do deljenih datoteka kroz Samba/CIFS. Hajde da pretpostavimo da je ovo poslednje kao najčešće.

Kada se koristi Samba/CIFS, iz ugla programa na GNU/Linuxu nema nikakve razlike da li je otvarana datoteka na lokalnom disku ili mreži. Operativni sistem se time bavi, ne i programi.

Da li se datoteka kojim slučajem nalazi u nekoj arhivi? Uopšte mi nije jasno to sa dodavanjem broja i pitanjem. Ispada kao da Libreofis ne otvara datoteku već pravi privremenu kopiju. Očekivao bih da se neko upozorenje ili poruka prikazuje prilikom otvaranja datoteke što bi nam dalo uvid u to šta se zapravo događa.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Na žalost ne izbacije nikakvu poruku i jeste da pravi privremenu kopiju ali sa mog računara po snimanju fajla kada se zatvara zbog promena posle par sekundi mi izbaci nov prozorčić da je originalni fajl promenjen i nudi opciju Upload i Do not upload. Da napomenem da prozor ima naslov u gornjem delu KIOexec. Pokušavao sam da nađem taj kio exec u sinaptiku i paketima al nigde od njega ni traga ni glasa.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

kioexec je deo KDE okruženja, reč je o delu operativnog sistema ispod Libreofisa.

Podesite operativni sistem da regularno montira CIFS deljenu fasciklu sa drugog računara i nećete imati problem. Svako čuvanje datoteke u Libreofisu i pre zatvaranja će biti sačuvano na drugom računaru bez bilo kakvog prozorčeta iz okruženja. Na http://forum.ubuntu-rs.org će verovatno znati da pomognu kako se to radi.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS