Odgovori 
LibreOffice Writer 3.5.4, problem s bilješkama i superscriptom

Pozdrav svima! Molim vas za savjet.

Koristim LibreOffice 3.5.4 i MS Word 2003 (na dva različita PC-a). Kod kuće mi je OS Linux Mint Debian, a na poslu Win 7 Home uz Debian Squeeze (dual-boot). Najvažniji mi je program Writer. Tekstove snimam u MS Word formatu i svakodnevno ih prenosim iz jednog u drugi PC, kako posao zahtijeva. Imam problema kod fusnota. Kad otvorim tekst u Word 2003, uza svaku fusnotu (tj. bilješku u dnu stranice) pojavi se jedan nepotrebni razmak odmah poslije broja bilješke, a prije samog teksta. To mogu otkloniti ručno, izbrisati taj nepotrebni razmak u svakoj pojedinačnoj bilješci, ali nevolja je što ih zna biti više od stotinu. Popravio sam stanje uz F11, Hanging indent, Indents and spacing, uvukao Before text i smanjio First line (negativna vrijednost), s + 0.35 cm i - O.35 cm, ali to samo djelomično rješava problem, tj. za fusnote do 100, dalje opet moram ručno brisati u Wordu. Da li te vrijednosti mogu namještati smo 'odoka', ili postoji automatski način za prilagođavanje?

Također, brojevi fusnota u glavnom dijelu teksta u Wordu označeni su ponekad normalnom veličinom fonta, a treba mi superscript. I to se rješava samo manualno, jedan po jedan. Nisam uspio pronaći neko automatsko rješenje. Kad kasnije isti tekst otvorim u LibreOffice ili OpenOffice Writer, onda pak cijeli redovi u glavnom tijelu teksta stoje kao superscript, umjesto da font bude normalne veličine. Tu su brojevi fusnota u redu. Pronašao sam samo ubrzano rješenje tog problema, da se sporni dio označi i onda kombinacijom Ctrl+Shift+P vrati u normalnu veličinu. Kad god otvorim tekst u LO, problem me čeka, čak i ako sam, radeći i dalje u LMDE na istom PC -u, privremeno zatvorio taj file i onda ga opet otvorio. Kao da uopće nisam intervenirao.

Dakle, kad otvorim tekst u MS Word 2003 ili 2007, ima problema s brojevima bilježaka u glavnom tijelu teksta i s ubacivanjem nepotrebnog razmaka uz same fusnote. Kad otvorim isti tekst u LibreOffice Writer 3.5 ili 3.6, onda u glavnom dijelu teksta vidim cijele redove mjestimično i nasumično ispisane kao superscript (čak i ako uz njih nema brojeva fusnota). Jedno i drugo namještam samo ručno.

Vjerujem da se ove promjene ne bi smjele događati, ali ne znam što ih izaziva. Tražio sam po priručniku LO 3.4 i LO Writer 3.5, ali nisam našao rješenje. Navodno postoji bug u LO 3.5.4 i na putu je rješenje kroz LO 3.5.8, koji mi nikako nije dostupan. Pokušao sam s LO 3.6.2 i problem je ostao potpuno siti. Raspitivao sam se ovdje: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.ph...87#p652687
i ovdje: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopi...=25&t=9519 ali nisam uspio postići veći napredak. Možete li mi pomoći?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Možete li da priložite dokument u kome se vidi prvi problem?
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Problem s fusnotama sam u principu riješio kroz Indents and Spacing, Hanging indents, podešavajući vrijednosti kroz Before text (0.30 cm) i First line (- 0. 30 cm), otprilike.

Međutim, ne mogu ništa s drugim problemom: cijeli redovi u glavnom tijelu teksta nepotrebno ostaju kao Superscript. Napišem i snimim tekst u Word 2003, onda ga na drugom PC-u otvorim u LO 3.5 i eto problema. Označim sporni dio, kombinacijom Ctrl+Shift+P vratim ga u veličinu fonta Normal, snimim u formatu Word, zatvorim taj file, opet ga otvorim i sve je kao da uopće nisam intervenirao. Ako ga otvorim u Word 2003, ponekad se dogodi isto.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kako je opisano, izgleda da je problem sa konverzijom iz Word .doc formata u otvoreni dokument-format. Ako bi dokument nakon otvaranja i popravke čuvali kao .odt ne bi se dešavalo to da izgleda kao da ništa niste uradili pri ponovnom otvaranju. Kada se sačuva kao .doc ista greška u konverziji pojavljuje se pri svakom narednom otvaranju.

Greška u konverziji je ispravljena u oktobru, a aktuelna izdanja 3.6.4 i 3.5.8 sadrže ovu ispravku.

https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=50285
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala lijepo! Istina je da nisam prethodno snimao dokument u .odt formatu, nego samo kao .doc.
Što se tiče ovih nadogradnji, meni je u LMDE zadan LibreOffice 3.5.4 kao default, a mogu opet pokušati nadogradnju na 3.6.4. Ranije u 3.6 nisam vidio napredak.
Moram također priznati da mi je ovaj link s opisom greške bio poznat, ali traženu verziju 3.5.8 nisam nikako mogao instalirati ni naći.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Evo, imam konačno dobre vijesti. Prvo, snimio sam svoj dokument u odt. formatu i odmah su ostale sve promjene koje sam prethodno unio.
Zatim sam izbrisao svoju staru verziju 3.5.4 i ručno instalirao LO 3.6.4 preko službenog sajta. Izgleda da je problem s pogrešnom veličinom fonta u glavnom tijelu teksta sada konačno riješen. Dakle, možemo zaključiti da je priča uspješno završila i zahvaljujem još jednom na pomoći. Pozdrav i sve najbolje!
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala na lepim rečima, pozdrav i sve najbolje u 2013. godini!
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS