Odgovori 
Instalacija srpskog interfejsa u Libreofisu

Biću slobodan da Vas još zamolim i za pomoć kako da instaliram interfejs na srpskom jeziku. U ranijoj verziji 3.6.5 to sam regulisao preko opcije Tools>options>language settings. Medjutim, sada u User interface nemam opciju na srpskom. Kakva bih podešavanja trebao da uradim? Pozdrav.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Pozdrav Dragane,

Pretpostavljam da ste sa sajta projekta Libreofis preuzeli instalaciju programa za Microsoft Windows operativni sistem. U tom slučaju u toj instalaciji je sadržana i srpska ćirilična i latinična lokalizacija. Međutim ako vam Windows nije podešen na srpski lokalitet podrazumevana instalacija (ako se odradi sa „Next, Next, Finish“) neće instalirati i srpsku lokalizaciju.

Zato je potrebno da u prvim koracima instalacije odaberete opciju Custom za prilagođenu instalaciju, a potom u listi komponenti odaberete srpsku ćiriličnu i/ili latiničnu lokalizaciju. Na forumu postoji tema koja sličicama vodi kroz postupak. Ključni korak je ovaj:

[Slika: attachment.php?thumbnail=13][Slika: attachment.php?thumbnail=14]

Ako Windows jeste podešen na srpski jezik trebalo bi da ovo instalacija odradi automatski. Međutim i tada možete da izbor potvrdite ručno.

Kako ste program već instalirali, možete da samo ponovite instalaciju. Danas je objavljen Libreofis 4.0.2 pa eto prilike da odmah instalirate i novu verziju: http://sr.libreoffice.org/preuzimanje/

Alternativno, ako je datoteka sa instalacijom još uvek na računaru, trebalo bi da u Windowsovom Control Panelu možete da odaberete opciju Programs (ili Add/Remove Programs) pa da za stavku Libreofis idete na opciju Repair i da onda odaberete dodatne komponente sa srpskom lokalizacijom. Mislim da je većini korisnika lakše da jednostavno ponove instalaciju programa nego da lutaju po ovim opcijama.

Kada ste instalirali komponentu ili komponente sa lokalizacijom, u programu kako ste i naveli pod opcijom „Tools > Options > Language settings“ odaberite srpski za „User interface“.

Još jednom da naglasim, ako je i Windows podešen za srpski jezik sve ovo bi trebalo da se dogodi automatski, tj. Libreofis bi trebalo da prepozna podešavanje i pri podrazumevanoj instalaciji instalira i aktivira srpski prevod programa.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Poštovani Gorane, preuzeo sam najnoviju verziju i prema tvojim uputstvima uspešno podesio srpski interfejs. Sada će mi biti lakše da napredujem u korišćenju programa. Hvala puno na pomoći, pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS