Odgovori 
Poluluk iznad slova a

Poštovanje,
Da li postoji mogućnost da se u Piscu iznad slova "a" stavi poluluk koji označava dužinu trajanja glasa? Koristim font Times New Roman.
Unapred Hvala

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

U Unicode rasporedu, ovaj znak nosi naziv LATIN SMALL LETTER A WITH INVERTED BREVE. Font Times New Roman koji ja imam instaliran na računaru ne sadrži ovaj simbol. Fontovi Liberation Serif ili Dejavu Serif ga sadrže. Putem operativnog sistema sigurno postoji način da se isti unese sa tastature, moguće je i kopirati znak sa navedenog linka, a u Writeru se ubacuje sa: Umetni > Poseban znak, pa kao podskup treba odabrati „proširenje latiničnih II“ gde se uz odgovarajući font ovaj znak pojavljuje na kodnoj poziciji "0203".

Druga mogućnost je koristiti kombinujući dijakritički znak COMBINING INVERTED BREVE za polukrug koji se unosi iza običnog slova a, a Writer će ga prikazati iznad prethodnog slova (kombinujući ga). Međutim font Times New Roman koji ja imam na računaru ne sadrži ni ovaj simbol.

Moguće je uneti slovo a u Times New Roman fontu, a potom dijakritik u nekom drugom fontu koji bi mu metrički savršeno odgovarao. U protivnom će pozicija dijakritika biti pomerena po širini ili visini. Moguće da postoji drugo izdanje Times New Roman fonta koji sadrži i ove karaktere i tada ih je moguće koristiti u Writeru kao i u bilo kom drugom programu.

Prilozi uz poruku Izvedena sličica(e)
   
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kucam neki tekst za štampanje i traže mi da bude kucan u T.N.Roman. Vama hvala na trudu, smisliću valjda nešto.

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS