Odgovori 
Kako u dokumentu otkloniti sive markirane površine

Prilikom kopiranja iz Worda u Writer nije izabrana opcija neformatiran tekst. Sada na drugoj strani dokumenta imam između razmaka reči markirane sive površine. Kliknuo sam na opciju da se uklone direktna formatiranja teksta, ali ništa se ne dešava. Pošto često imam ovaj problem nisam našao rešenje osim da brišem jedno po jedno, što oduzima vremena. Ako je neko rešio problem molim da izloži rešenje na forumu.

Prilozi uz poruku .odt  6. r. Skolski program za period od 2014_2018. god.odt (Veličina: 67.25 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ovi sivi pravougaonici nisu istaknuti (markirani) već je to posebna oznaka za neprelamajući razmak. Oznaka se ne prikazuje pri štampanju dokumenta.

Kao što samo ime govori, za razliku od običnog razmaka neprelamajući razmak ne dozvoljava da se tekst prelomi na kraju reda tako da rastavi dve razmaknute reči. Ubacuje se Insert > Oznaka formatiranja > Neprelamajući razmak, ili sa tastature Ctrl+Shift i razmak.

Ako ne želite da koristite ovu oznaku u dokumentu, koristite funkciju Pronađi i zameni. Označite jedan ovakav razmak, kopirajte ga sa Ctrl+C. Otvorite prozorče iz menija Uređivanje > Pronađi i zameni i u polju Search for ubacite kopirani znak sa Ctrl+V, koji se ovde u prikazu neće razlikovati od običnog razmaka. U polju Replace with unesite običan razmak sa tastature. Zamenite sva pojavljivanja u dokumentu.

Alternativno možete da sakrijete istaknuti prikaz neprelamajućih razmaka u podešavanjima (Alatke > Podešavanja > Writer > Formatting Aids pa u prvoj koloni isključite Non-breaking spaces). Ja bih ovu opciju ipak ostavio uključenu jer neprelamajući razmak utiče na izgled preloma teksta, a drugačije ga nije moguće prepoznati.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Gorane, najlepše Vam hvala! Ovo je nešto što mnogi nisu znali i verujem da bi ovu temu trebalo staviti kao važnu pod naslovom ,,Otklanjanje neprelamajućih razmaka u tekstu". Ovo je nešto što sam davno trebao da postavim kao temu. Verujte da je ovo česta pojava prilikom kopiranja teksta iz drugih editora i da mnogima predstavlja problem. Uspešno sam prema Vašem uputstvu uklonio neprelamajuće razmake. Iskreno, nisam ni znao o čemu se radi, tj. nisam koristio opciju neprelamajućeg razmaka. Da li to znači kad se neprelamajući razmak umetne na kraju reči da se ta reč u hifenaciji neće prelomiti?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Reč če se prelomiti ako je prelamanje uključeno na nivou pasusa.

Najbolji primer za neprelamajući razmak je kada imamo dve "reči", na primer neka je u pitanju datum "15. 03." gde nikako ne želimo da se 15. nađe u jednom, a 03. u drugom redu. Drugim rečima, ne želimo da se red prelomi na razmaku, i zato koristimo neprelamajući razmak.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kao što reče Goran, ova opcija bi trebala da bude uključena, ali onda ostaje problem sivih površina. Međutim, i za to ima rešenja. Selektujte jednu takvu sivu površinu, najmanjeg "koraka" ili veličine. Nekada mogu biti i dve ili više sivih polja slepljene. Nemojte sve selektovati, samo jednu. Otvorite Pronađi/zameni. U polju "Pretraga za" već će se nalaziti prethodno selektovana siva površina. Ako nije tamo, onda pastujte u to polje sivu selektovanu sivu površinu. Onda kliknite mišem na prazno polje "Zameni sa" da bi tamo pozicionirali kursor. Pritinite samo jednom najveći taster na tastaturi kojim pravimo razmak između reči. Potom kliknite na dugme "Pronađi sve", a onda "Zameni sve". I opa, nema više sivih zona u celom dokumentu! Umesto njega će biti prazan prostor.

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS