Odgovori 
Gušenje Calc-a

Da li neko zna koji je razlog ili rešenje gušenja OpenOffice Calc kao i LibreOfficeovog istoimenog programa nakon otvaranja većeg niza stranica ( sheets ). Imam potrebu za velikm brojem stranica i posle neke 70-80te počinje da mi otvara otežano dokument. Na Dvestotoj stranici mu treba oko 5 minuta da profunkcioniše a pritom mi blokira ceo kompjuter. Računar je dosta jak i ima 3GB RAM memorije, procesor na 3Ghz itd itd. Sve u svemu sve ostalo funkcioniše dobro. To mi se dešavalo i na Ubuntu 10.10 i na Ubuntu 11.4 isto. Da li postoji način da se to reši čekiranjem nekih podešavanja? Na windows OS i Microsoft Office mi dokumente sa preko 600 strana otvara expres brzo.

Unapred zahvalan na svim odgovorima.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Calc ima limit od 256 listova. Drugi bitni limiti su 1 048 576 redova i 1024 kolona po listu.

http://openoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=35901

Rešenje, kao i da li ono uopšte postoji, zavisi od konkretnog dokumenta. Prazan dokument sa 256 listova iz priloga ne vodi usporavanju tako da ono nije nužno vezano za broj listova u tablici.

Moguće da bi se određeno ubrzanje dobilo isključivanjem automatskog preračunavanja, mada to utiče i na način rada jer za ažuran prikaz tada treba preračunati vrednosti.

Koliko mi je poznato, Excel pri otvaranju učitava samo prikazane listove. Calc ih učitava sve, pa učitavanje dokumenta zaista duže traje. Moguće da se i Excel slično ponaša sa novim XSLX formatom.

Prilozi uz poruku .ods  proba.ods (Veličina: 11.04 kb)
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Jeste da je tema već stara, ali bas me interesuje šta se to drži na 600 strana u jednom dokumentu? Da li je moguća optimizacija? Moj primer: koristio sam svaku stranu (Sheet) od Kalka kao jednu fakturu, što je zbilja nepraktično. Da bih malo optimizovao, napravio sam makro koji mi spremi fakturu u jedan red. Ispod je slededeća faktura itd. Tako da sam sveo stvar sa stotine strana (Sheet-ova) na dve: jedna služi kao maska za unos i na njoj je i maska za pregled faktura, a druga strana, tj. tablica, služi kao baza svih faktura...
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS