Odgovori 
LibreOffice Може ли мала помоћ око просте функције?

Сатима се бакћем и не могу да направим баналну ствар.

Треба ми макро функција која се зове AddPrefix, прима један параметар који је целобројни број, претвара га у стринг, додаје му префикс "prefix-" и то ваћа као резултат.

Ту функцију треба да позовем из ћелије A2 Калка као =AddPrefix(А1)

Ништа више од тога.

Јел може неко да ми направи пример који то стварно ради?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

POštovanje,
1) Nije mi jasno kako ste zamislili da se poziva taj makro.
2) Ako sam vas dobro razumeo, imate u jednoj ćeliji broj npr. 1 ili 3 i vama treba rezultat da bude u drugoj ćeliji "prefiks-1" ili "prefiks-3"?

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

1. funkciju bih optrebljavao kao i svaku durgu Calc funkciju. U celiju stavim =AddPrefix(А1) ato zanci da ce sadrzaj celije biti rezultat izvrsavanaj funkcije AddPrefix() kojoj je kao parametar proslednjena vrednost polaj A1.

2. Da, bas to.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

2) ako u ćeliji A1 imate broj npr. 3, a u npr. ćeliji A3 treba da dobijete rezultat prefix-3, onda se to dobija ako u ćeliju A3 stavite seledeću formulu:
=CONCATENATE("prefix-";A1).
Mislim da Vam neće trebati makro za to.

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ovo je samo primer. Konkretan izraz koji izracunava funkcija je nebitan.

Ovo mi treba jer treba da uradim prilicno slozen racun na osnovu ulaznih parametara koji ne moze da se izvede direktno u Calc-u te mi je neophodna funkcija.

Poenta je da mi ne uspeva da napravim bilo kakvu funkciju koju mogu na ovaj nacin da upotrebljavam.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Iz vašeg odgovora nisam jasno shvatio da li vam je moj primer pomogao ili ne. Pre bih rekao da nije. Ako je tako, problem da bilo ko na forumu razume vase potrebe jeste da ih predstavite jasno, onako kako jeste, jer na osnovu onoga što sam vas pitao i vašeg odgovora, funkcija CONCATENATE bi bila zadovoljavajuća. Međutim, izgleda da su vaše potrebe drugačije. Nekada rešenja se ne mogu dobiti na onaj način na koji smo zamislili, već na neki drugi način. Na žalost, sa primerom koji ste opisali kako ste opisali, ja vam dalje ne mogu pomoći.
Ako radite u BASIC-u koji ide uz OpenOffice, vidite sledeći link, pa možda vam pomogne:
http://www.openoffice.org/api/docs/commo...ccess.html
ili izložite problem na nekom inostranom forumu
ili izložite vaš problem sa svim realnim detaljima tog, kako rekoste, složenog računa.

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala vama na trudu u svakom slučaju.

Meni samo treba jednostavan primer kako da napravim BILO KAKVU funkciju u bejziku koju mogu da koristim u Kalku.

Nadam se da će se naći neko ko je tak nešto radio pošto na netu nisam našao ama baš nijedan primer koji radi.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Možda vam ovo pomogne. Doduše, tu je stavljena round funkcija, ali važno je da shvatite princip, na koji način se prave funkcije.
Napomena: Fajl prvo sačuvati pod drugim imenom, ako je potrebno u podešavanjima dozvoliti izvršavanje makroa, i, eventualno isključiti uređivanje kontrola (za ovo poslednje važi kada se putem miša pritisnuto dugme samo selektuje (prikažu se zeleni kvadratići na sve 4 strane dugmeta), a ne izvršava se kod.

Prilozi uz poruku .ods  RoundFunkcija.ods (Veličina: 11.07 kb)

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala puno, ovaj primer radi.

Medjutim, ovde je neophodno da se klikne na dugme da bi se pokrenula funkcija.

Zar ne moze funkcija da radi isto kao i Kalkove ugradjene funkcije, da reaguje na promenu polja od kojih zavisi vrednost polja u kome je funkcija upotrebljena u izrazu?

Ukratko hteo bih da u polje A3 stavim izraz =_round(A1,A2) i da to tako radi, a ne da mora da se klikne na dugme.

Imam veliku tabelu u kojoj na mnogo mesta treba da se radi proracun pozivom jedne te iste custom funkcije (to je irazlog zasto mi treba funkcija). Ako moram da napravim dugme pa da u funkciji koja je za njega zakacena njemu pobrojim sva polja koja treba preracunati, nista nisam uradio. To je vrlo nepraktican pristup.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Pazite, ja ne vidim vašu tabelu i ne znam šta treba da se radi. Načelno govoreći, ako se traži pomoć da se reši vaš problem, meni je interesantno i važno da znam ne kako da se reši problem kako ga vi vidite da bi trebalo da se reši, već odakle podaci dolaze, koji račun treba da se izvrši i kuda da ide rezultat. Onda bih mogao da znam da li je moguće rešiti i na neki drugi način sem ovog kako ga vi vidite. To možda neće biti način koji će biti u visokom programerskom stilu, ali u može podjednako kvalitetno rešiti problem. U tom smislu bi za mene bilo interesantno ako bi vi tabelu okačili u vašem postu, sa uklonjenim osetljivim podacima, i da vidim da li vam nekako mogu pomoći.
Drugo, ako baš želite isključivo rešenje koje vi spominjete, onda bi mogli da preuzmete sa srpskog sajta gde se preuzima Openofis dodatak SLOVIMAL, čiji je autor Goran Rakić. To je baš primer funkcije koja je pisana i pridodata OpenOfisu. Detalje u vezi tog projekta (koji programski jezik je korišćen, način pakovanja i instalisanja) moraćete da pitate njega.

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS