Odgovori 
LibreOffice prikaz srpskih karaktera u ćelijama

Hola! Stigao mi je već kreiran fajl (nisam siguran koja je verzija MS Excel u pitanju, ne znam da li je to bitno za ovaj problem) u kome postoje srpski karakteri. Međutim, oni se prikazuju u polju za formulu ali ne i u ćelijama u tabeli:

[Slika: libocoding.png]

Zašto se ovo dešava i kako da omogućim da se svi karakteri vide u ćelijama? Kada kreiram novi dokument sve radi kako bi trebalo. Šta moram da podesim ovde da bih eliminisao ovu nezgodnu situaciju?

Pozdrav!
Evo i isečka iz tog fajla. .xls  problem.xls (Veličina: 6 kb)

Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Razlika je što se u ćeliji tekst prikazuje u zadatom fontu, dok se gore tekst prikazuje u podrazumevnom fontu. U dokumentu se koristi „MS Sans Serif“ koji ponekad nedostaje u instalaciji operativnog sistema Windows 7 zavisno od rezolucije koja je korišćena pre i posle instalacije. Izgleda da Libreofis kao zamenu koristi font koji nema sličice za znake č, ć i druge, pa otud ove crne crtice.

Jedno rešenje je da promenite font u bilo koji dostupan Unicode font.

Ako MS Sans Serif ne postoji u listi kada otvorite prazan dokument, rešenje je da popravite instalaciju MS Sans Serif fonta. Ja ne koristim Windows, pa je najbolje da kontaktirate Microsoft podršku. Google pronalazi ovu stranicu sa predloženim rešenjem. Ne znam da li je to tačno i da li može doći do štete prateći ta uputstva.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Jao, bre... Facepalm! Ni na kraj pameti mi nije bilo da na tu stranu razmišljam, odmah sam se okrenuo ka traženju problema u odeljku Veliki Problemi. Veliki facepalm! Smile Hvala, Gorane! Ovo je jedna od onih situacija... Smile Sad sam otvorio fajl u Ubuntuu i sve radi. Naravno...
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Bitno da se problem reši. Zato ja uvek pozivam da se okači dokument uz poruku, tako se najlakše ustanovi šta je problem.

A često se nešto novo nauči svakim pitanjem, recimo ovo da pri promeni DPI nakon instalacije, MS Sans Serif font nestane sa sistema Wink Ili kada se pre par dana na EliteSecurity forumu pojavilo zanimljivo pitanje sa obrtanjem zaglavlja...
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Da, definitivno dokument uz poruku... To sam naučio još sa prvom posetom ovom forumu. Nego, kad si već pomenuo ovo obrtanje zaglavlja, pročitao sam temu i stvarno je zanimljiv problem sa još zanimljivijim rešenjem. Smile

Ne želim da spamujem ovu temu ali iz tehničkih razloga trenutno nisam u mogućnosti na ES da pitam: gledam ovaj dokument koji si postavio kao primer i nikako ne uspevam da usidrim svoj text box u header niti da pomerim tvoj text box van headera ili da bilo kako manipulišem njime. Gde grešim? Primetio sam da mi Writer dozvoljava da rotiram svoj text box ali ne i onaj koji je već bio tu. Da li je to zbog toga što je on usidren tamo gde je usidren? Vidim da je po istom principu i ona nacrtana linija usidrena tako da se ponavlja na svakoj stranici. Kako se linija vezuje za header? U opcijama za sidro se ne pominju header i footer...
.odt  obrnutoZaglavljePitanje.odt (Veličina: 12.96 kb)

A MS gubljenje fontova neću da komentarišem... :I
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Okvir ima zaštićenu poziciju da ne dođe do slučajnog pomeranja. Nakon što se otključa moguće je pomeriti ili rotirati ovaj okvir u tekstu.

   

Što se sidrenja tiče, u meniju su ponuđene opcije za sidro. Ovaj okvir i linija mogu da budu usidreni kao znak ili kao pasus. Trik je da taj znak ili pasus zatim budu sadržani u zaglavlju. Ovo se ne vidi jer je visina zaglavlja na kraju smanjena. Ako se klikne na ovu „nevidljivu“ liniju u vrhu stranice, lenjir sa strane omogućava da se margina dokumenta pomeri na dole tako da dozvoli prikaz zaglavlja.

   

Sada kada kliknemo na okvir jasno se vidi znak sidra koje govori da je okvir usidren kao znak na poziciji unutar zaglavlja. Ovo dalje omogućava da zajedno sa zaglavljem bude prikazan automatski na svakoj stranici ovog stila.

   
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Hvala na objašnjenju! Ovo bi trebalo izdvojiti kao posebnu temu jer je jako zgodan trik. Jedino što bih dodao je da se sidro ne može jednostavno prevući u polje zaglavlja već se mora objekat (ili tekst) iseći pa nalepiti unutar zaglavlja (nasuprot situaciji kada je sidro u zaglavlju i može se jednostavno prevući u centralni deo stranice).
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS