Odgovori 
Predlozi za poboljšanje Libo/OOo

Možda bi trebalo uvesti posebnu temu „Predlozi za poboljšanje OO“, gde bi neko izneo predlog, koji bi ostali članovi foruma ocenili kao razuman i neophocan, ili odbacili kao nepotreban.

Nekako se čini da je moguće uvesti i dodatne palete alata sa strane, gde bi mnoge stvari bile dostupnije.

Ja sam u nekim ranijim postovima imao neke primedbe, ali su one vidim ispravljene u novijim verzijama OO. Sad ne znam, da li je još neko uočio iste i dao predlog za promenu, ali ja sam zadovoljan izvršenim promenama.Goran Rakić:
LibreOffice projekat ima puno ovakvih predloga. Najnoviji su zavedeni u Bubaždaji, a tu je i starija EasyHacks stranica na Vikiju. Više o listi je objašnjeno na posebnoj stranici. Reč je o zanimljivim i ne previše zahtevnim dodacima koji bi unapredili OOo/LibO kod ili finalni proizvod.

Na vikiju takođe postoji jedna zanimljiva lista http://wiki.documentfoundation.org/Vote_for_Enhancement

Neki zanimljivi predlozi su skorije bili sastavljeni za OpenOffice.org Internship program, a tu su i ovogodišnji LibreOffice predlozi za Google Summer of Code program.


Dragan Stanisavljević:
Hvala Gorane! Nadam se da će ovo uroditi plodom. Sam OO je kvalitetan softver sa mnoštvom korisnih opcija. Malo je samo potrebno da bude još bolji, intuitivniji, da se ,,otvori" prema korisniku. Ovaj forum je po meni bolja stvar od bilo koje napisane knjige. Lično sam dosta dobio od ovog foruma. U početku sam imao dosta pitanja. Kako sam više upoznavao OO, spremno sam i ja dao odgovore na neka pitanja i to je moj skromni doprinos.

Lično sam OO počeo da koristim od verzije 1.1 kada je to bio softver sa mnoštvom bagova i zaostajanjem za komercijalnim paketima. Uvek sam morao da imam pored OO i MS Office. Sada mogu da kažem da je OO izrastao u ozbiljan projekat i da je po mnogo čemu prerastao komercijalne programe tog tipa. Na računaru, sa potpunim zadovoljstvom, koristim isključivo OO, što ranije nije bio slučaj.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

To je mana Open Office, između ostalog. Bavljenje tom problematikom, gde da se postave komande da bi sve bilo preglednije i intuitivnije bi zahtevale velike prepravke i, pretpostavljam, istraživanja, ako se takav posao želi zaista dobro obaviti. Međutim, open programi pate upravo od tih nedostataka: ima se osećaj kao da su nedovršeni, ili slabo ažurirani. Pretpostavljam da je razlog tome nedostatak para sa kojima bi se sve to isfinansiralo. Čak se nekad pitam kako je uopšte ovaj Oo i u ovom obimu napravljen. Mada šteta što je sve tako, kada se ima u vidu šta bi od ovog programa sve moglo da se napravi...
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Takođe je jako teško za početnika da se na paleti stilova snadje i da definiše novi stil. Kada je imenovao novi stil, na desnom kliku miša na ime novodefinisanog stila je ,,promeni", nakon čega možemo definisati svojstva stila, margine, zaglavlja, prorede i dr.
Mislim da bi na samoj paleti trebalo uvesti (nakon selekcije imena stila) dugme ,,promeni svojstva stila". Teško je nekom ko prvi put koristi OO da uoči taj način definisanja stila. Međutim, bez obzira na to jako cenim to definisanje stilova, jer je to nešto po čemu je OO prepoznatljiv i stilovima se rešavaju mnoge stvari.

Osim toga jako me je oduševila opcija promenljivih, ali promenljive se definišu svojstvima dokumenta na kartici ,,posebna svojstva" (ime kartice čak i ne asocira da se radi o promenljivim). E sad posebno je pitanje zašto mi tu nije dostupno da odmah i primenim promenljivu, već se do toga dolazi iz sasvim drugog menija ,,duboko zavučeno" u podmeni Umetni/Polja/ostalo/ikartica Promenljive .
Mora se priznati da se do ovog teško može doći bez uputstva.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Mene nervira što nakon jedne promene, uključenjem ili isključenjem određene alatke (Prikaz/Palete alatki) ceo padajući meni dostupnih alatki nestaje. Često se dešava da trebam više alatki da postavim vidljivim, nekad ne znam tačno na kojoj alatki se nešto nalazi pa želim više alatki da uključim da bih pronašao ono što mi treba, pa za svaku alatku mora da se ide nanovo prikaz/palete alatki što prilično iritira, pa se pitam kako programer to nije video kao žešći nedostatak...Valjda je mislio da u vezi oo svi sve znamo.... i da nam nikada ne treba više od jedne alatke...
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kod palete alatki bih uveo opciju da kada mišem pridjem dobijem informaciju o imenu palete. Dalje, ako insertujem paletu ,,Alatke" na njoj dobijem ikonicu koja je identična ikonici za insertovanje tabela, a ustvari klikom na dugme, tu se između ostalog mogu insertovati i tabele i odeljci, okviri i dr. Dakle, na prvi pogled se čini da je nešto duplirano, a ustvari je nesrećno izabrana ikonica. Tu bih recimo pre stavio neku strelicu u polukrugu koja bi asocirala na ubacivanje nečeg u postojeći dokument. Eto ta paleta je jako korisna, ali zbog jedne ikonice pravi zabunu.

.pdf  Prilog.pdf (Veličina: 116.17 kb)
Evo u prilogu je dat izgled ekrana.
Ima još tih primera.

Prilozi uz poruku .pdf  Navigacija.pdf (Veličina: 140.65 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Evo još jednog mog predloga. U Piscu mi nedostaju linije koje se završavaju strelicom (koje imam u Crtežu). Mogu to da importujem iz Crteža, ali...
Kod Crteža mi smeta što ne mogu kao u Piscu da prelomim stil stranice i recimo sa uspravnog slajda, predjem na položeni slajd. Nekad imam potrebe da u istom dokumentu imam uspravne i položene stranice.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

U formatiranju zaglavlja i podnožja postoji dugme ,,još". Jednom prilikom sam se ,,ubio tražeći" opciju, da stavim okvir u zaglavlju. Naravno, pozadina i okvir
zaglavlja se definišu u meniju ,,još", a to ne govori ništa. Zar je teško bilo na dugmetu napisati ,,okviri i pozadina zaglavlja"?
Ne mogu, a da ne primetim da OO ima mnoštvo opcija, a stiče se utisak, da ih nema mnogo, jer su nekako zavučene.

Prilozi uz poruku Izvedena sličica(e)
   
Citiraj ovu poruku u odgovoru

U Piscu bi trebalo uvesti mogućnost crtanja dijagrama. Znam da postoji ekstenzija, ali ja nisam mogao da je instaliram jer pojavljuje grešku koja je vezana za povezivanje sa Javom. U svakom slučaju mislim da bi to trebala da bude standardna opcija.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kopirao sam iz Calc-a ćelije sa kutijicama za čekiranjem i pastovao sam ga u Writter-u. Radi se o obrascu dokumenta koji sam radio u spomenutom CAlc-u. U Writter-u se lepo sve vidi, ali nastaje problem kod štampanja: kutijice sa čekiranjem se skoro i ne vide koliko su sitne! Kao da je sve umanjeno 400%.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Kreirajući dva okvira imao sam potrebu da ih kopiram na više strana koristići taster ctrl za selekciju oba. Međutim to nije moguće, a bila bi poželjna opcija.
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS