Odgovori 
Problem numeracije na 3. strani koju želim da numerišem kao 1. stranu

Promenom stila sam omogućio da mi se naslovna strana i druga strana ne numerišu i da numeracija počne od treće strane, ali želim da numeracija počne na trećoj strani sa rednim brojem 1. i nastavi dalje. To mi ne uspeva jer nemam opciju ,,počni sa rednim brojem". Kada umetnem broj stranice uvek mi umetne 3. stranu jer je ona zaista treća po redu. Međutim, ovde želim da napravim izuzetak i započnem numerisanje 3. strane kao 1. Ima li neko neki predlog?
Pronašao sam način da prilikom insertovanja numeracije uključim opciju promeni stranu, ali se onda dešava jedna čudna pojava. Ako na drugoj strani imam insertovano zaglavlje, numerisanjem 3. strane kao 1. automatski se numeriše 2. strana kao 2. To znači da promenom numeracije na 3. strani koja je drugačiji stil od 2. strane utičem direktno na promenu stila koji je na drugoj strani. Ovo bi na neki način bila greška.

Rešenje problema bi bilo na sledeći način:

Prvo se prva i druga strana insertuju bez zaglavlja. Onda se da prelom na drugoj strani sa promenom stila i promenom numeracije. Zatim se dodeli redni broj na toj trećoj strani. Ako se nakon ovoga izvrši promena u okviru stila i dodeli zaglavlje numeracije na 2. strani neće biti. Dakle, treba ispoštovati redosled. Ovo nije baš inventivno i smatram da treba predložiti promenu.

Ako insertujem promenu rednog broja na 3. strani prilikom preloma stila, zašto bi to uticalo da mi se numeriše i 2. strana koja je sasvim drugi stil, samo zato što ima insertovano zaglavlje?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ovo je svakako greška koju treba ispraviti. Promena na jednom stilu stranice (a to je numeracija stranice) ne sme uticati na promenu stila na drugoj stranici (druga stranica koja ima drugi stil bi trebala da ostane nenumerisana, ukoliko prethodno nije numerisana, iako je na njoj insertovano zaglavlje). Osim toga mislim da bi trebalo malo skratiti put do numerisanja stranica. Naprimer, insertovanjem numeracije stranice bi se nudilo gde da se insertuje numeracija i automatski bi se insertovalo ili zaglavlje ili podnožje zavisno od izabrane opcije.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

(22. 12. 2011 13:52)Dragan Stanisavljević piše:  Ovo je svakako greška koju treba ispraviti. Promena na jednom stilu stranice (a to je numeracija stranice) ne sme uticati na promenu stila na drugoj stranici (druga stranica koja ima drugi stil bi trebala da ostane nenumerisana, ukoliko prethodno nije numerisana, iako je na njoj insertovano zaglavlje). Osim toga mislim da bi trebalo malo skratiti put do numerisanja stranica. Naprimer, insertovanjem numeracije stranice bi se nudilo gde da se insertuje numeracija i automatski bi se insertovalo ili zaglavlje ili podnožje zavisno od izabrane opcije.

Надовезујући се на, горе наведену, поруку, хтела бих да поставим питање: да ли се ради нешто по овом питању, поједностављивања нумерације страна?
Када год радим неку врсту писаног рада, заиста ми преседне због овог дела. И озбиљно размишљам да одустанем од коришћења овог програма због тога.
Да ли се ради нешто по овом питању или да ли постоји најава да се ово реши?
Хвала свима!
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Ovo je ispravljeno u verziji Libre Office-a 3.53 i uvedeno je insertovanje naslovne strane. Sada je znatno pojednostavljen rad. U paleti stilova ako definišemo leve stranice sa numeracijom i desne sa numeracijom na levim će se numerisati neparni ili parni brojevi zavisno od toga kako smo započeli. Međutim, nekad je potreba da se recimo desna strana definiše kao strana koja će se ponavljati bez leve strane onda moramo definisati sopstveni stil desne strane koji ćemo nazvati recimo _desna u tom slučaju je možemo ponavljati sa zaglavljem ili podnožjem gde će brojevi ići jedan za drugim. Ja sam za te potrebe napravio šablon koji ću priložiti.

Prilozi uz poruku .ott  A 4 sablon stilova.ott (Veličina: 10.98 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS