Odgovori 
Problem u snimanju xml datoteke

Postovani,
Mozete li mi odgovoriti kako da dokument koji je u exelu pretvorim u xml datoteku, u pitanju su izvestaji po uredbi Vlade koji se dostavljaju Upravi za trezor. Kad ubacim podatke i hocu da ga sacuvam, pojavljuje mi se obavestenje "greška u radnom okviru skripte tokom izvođenja UNKNOWN skripta". Probala sam da u alatkama postavim nivo sigurnosti srednje, nista ne pomaze. Zaposleni koji koriste microsoft ofiice su ovo uradili bez problema, a meni je naporno da sve prosledjujem na njihove racunare da bi mi slali izvestaje, a ne bih ni da se odreknem openoffica. Posto se prvi put javljam nisam sigurna da li sam sve dobro odradila. Pozdrav
Citiraj ovu poruku u odgovoru

O kakvom se tačno dokumentu radi?

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Problem sa RINO izveštajem je što je posebno napravljen tako da radi samo u Microsoft Excelu. Postoji bezbroj načina da se isto napravi tako da ne zahteva specifičan softver, ali izgleda da u Upravi za trezor o tome nisu marili.

Da citiram pisanje sa jednog drugog foruma:
Citat:@zoranix: Kod nas toga (jednakosti slobodnog softvera pred državnim organima, prim.) nema, što se vidi baš u poslovima sa RINO. Neko je tamo (u Upravi za trezor, prim.) odlučio da se sve radi preko Excela, pa makar svi morali da ga kupe. Pri tom se taj isti proglašava profesionalcem, o čijim kompetencijama se ne može raspravljati. Da postoji neka strategija, taj isti "profesionalac" bi morao da je se pridržava i da koristi ODF formate (Libre Office, openOffice.org).

Naknadna obrada je pisana u MS Office makroima, koji u RINO slučaju ne rade u ODF i tu je problem.

Na istom forumu ostavio sam prilagođenu tablicu gde čuvanje u XML radi i u Libreofisu i Openofisu. Ne znam da li se šema dokumenta menjala u međuvremenu, ako jeste trebalo bi ažurirati ovu nezvaničnu varijantu koja radi u Openofisu. Dokument možete preuzeti sa: http://www.elitesecurity.org/p3301275

Nadam se da će vam tablica biti od pomoći.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

(02. 10. 2013 15:39)Vladislav Stevanović piše:  O kakvom se tačno dokumentu radi?

Na sajtu Uprave za trezor u kartici "Registar zaposlenih" se nalazi Uredba Vlade, Uputstvo i Obrasci (3_13_Obrazac1_ZaposleniNO sa 32 podataka o svakom zaposlenom) koji smo u obavezi da dostavljamo svakog meseca. Pored ovog imamo još 3 obrasca. U Preduzecu, pored mene još desetak zaposlenih koristi openoffice i svi smo zadovoljni, posebno prevodom na ćirilici i mogućnošću da što šta odradimo bez pomoći kojekakvih administratora koji nas "odraše". Uspela sam da bar moje kolege ubedim da pređu na openoffice i zaista su mi zahvalni. Sad sam i ja "pametna" pa ono što radim u openofficu primenjujem i u microsoftu koristeći svaki put da ih ubedim da pređu na openoffice.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

I ja isto koristim OpenOffice već godinama i stvarno sam zadovoljan, naročito stabilnošču, što je za poslovnu upotrebu i najvažnije. To što nema baš zadnju tričariju od nekih funkcija u odnosu na neke druge programe me stvarno ne uzbuđuje previše. Ono što treba to odrađuje i to veoma dobro.

Imate novo izdanje Apache OpenOffice-a, pogledajte ovde:
http://otvorenidokument.com/Tema-Stigao-...fice-4-0-1

Sa ovim izdanjem su poprvaljene neke stvari koje su usporavale korisnikov rad, npr. rad sa slikama u Crtežu ili problem oko prikazivanja sadržaja u Računu, doduše ne na svim platformama. Ne znam koju verziju koristite, ali ako imate neke zamerke oko prevoda u verziji AOO 4.0.1 onda mi slobodno napišite.

Srdačan pozdrav
Stevanović Vladislav

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru

U vezi pitanja, da ponovim još jednom, problem sa svim izveštajima Uprave za trezor je taj što isključivo zahtevaju Microsoft Excel kako bi programski deo izvoza u XML funkcionisao.

Moguće je napraviti sličnu tablicu koja radi pod Openofisom/Libreofisom, ali za to je potrebno vreme i malo znanja programiranja makroa u tablicama. Kao pomoć, uz dokumentaciju o programiranju makroa, možete da pogledate kako sam prilagodio jednu verziju RINO izveštaja u tablici koja je okačena na EliteSecurity forumu. Raspitajte se u okruženju da li neko može da vam pomogne oko izrade. Međutim čak i tada, za svaku izmenu u izveštajima Uprave za trezor bilo bi potrebno istu izmenu napraviti i u programskom delu nezvanične tablice.

Pravo rešenje za sve korisnike bi bilo da Uprava za trezor ponudi standardne prenosive aplikacije koje rade nezavisno od varijante ofis paketa. Na taj način Uprava za trezor ne bi primoravala sve koji su u zakonskoj obavezi da izveštaje pondose da nabavljaju isključivo proizvod jedne kompanije. Drugo rešenje je da upravo Uprava za trezor ponudi tablice koje rade i u Openofisu/Libreofisu imajući u vidu da je reč o slobodnom softveru koji bi svako mogao da preuzme i instalira na računar bez posebne nabavke i troškova.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Gorane, da li bi bilo moguće da se napravi neka vrsta dodatka koji bi korisnicima dao mogućnost izbora iz kojih ćelija žele da uzmu podatke, da se imenuju tagovi, i da se izveze sve to lepo u flat xml datoteku? I koji jezik bi se koristio?

Pogledao sam kako radi vaš RINO. Vidim da izlazeći fajl ne može da podrži Ćć, Čč, Đđ slova. Da li je to problem za krajnjeg korisnika?

Apache OpenOffice 4.0.1 Win
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS