Odgovori 
Arial Cyr i drugi yu fontovi - ćirilica u OpenOffice.orgu

Prečice:
Kako instalirati ćirilični raspored tastature - kucanje ćirilice u OpenOffice.orgu bez yu fontova
Razlike yu i Unicode fonta - ćirilični fontovi
Još neki poznati Unicode fontovi
Ćirilični fontovi sa srpskim kurzivom (ukošenim slovima)


Do sada nisam koristio Open office, uglavnom mi treba za kucanje teksta za licne potrebe što ne mora biti tako često pa nisam nešto iskusan u ovim stvarima.
-Kada otvorim neke dokumente koje sam ranije radio u MS office i koji imaju neke ćirilične fontove, slova ć,č i slično prikazuje "običnim" fontom, mislim da je Arial iako je ceo tekst kucan drugim fontom?
-Takođe kada pokušam da kucam, ako jezik postavim na SR-ćirilica, kuca mi isključivo tim Arial fontom a kada postavim SR-latinica onda kuca sva slova fontom koji sam odabrao ali ć,č,š i slično kuca Arialom???
Pretpostavljam da je taj font nekako početni ali nije mi jasno zašto se dešava ta zbrka pogotovu sa već ranije otkucanim tekstovima.
Pretpostavljam da je stvar jednostavna ali sam nisam uspeo da nađem u čemu je problem, da ponovim da se to dešava samo od kada sam instalirao Open office, nemam više instaliranih drugih sličnih programa.
Hvala unapred
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Za slučaj da se nismo razumeli, najbolje je da uz poruku dodate problematični dokument.

Ukoliko koristite rasporede tastature za unos latinice i ćirilice, onda je problem u tome što font koji želite da koristite ili nije instaliran ili nema sve znakove. Ako „č“ ili ćirilična slova nisu iscrtana u fontu, Windows i OpenOffice.org za prikaz slova koriste font koji po opisu deluje slično.

Rešenje je da pogledate koji font se koristi u dokumentu (klik unutar reči, naziv fonta se prikazuje u drugom redu palete u polju za izbor fonta), i potom pribavite i instalirate taj font na računar kopirajući ga u Windowsove fontove. Na Microsoftovom sajtu postoji upustvo za instalaciju novih fontova, a možete da se obratite i njihovoj podršci.

Ukoliko ne koristite rasporede tastature za unos, onda pogledajte poruku ispod ove.

Bitno je istaći da sačuvani dokument ne prenosi fontove sa sobom. Distribucija fontova je regulisana njihovim licencama i kod vlasničkih fontova takvo prenošenje ne bi bilo dozvoljeno. Microsoft Office ima skrivenu opciju da čuva i fontove, koja je podrazumevano isključena. OpenOffice.org ne podržava ovu mogućnosti. Da bi na obe strane „bilo isto“, na oba računara mora da bude instaliran font koji se koristi u dokumentu. Ako ga nema, programi se trude da pronađu neki sličan među dostupnim.

Ako fonta nema u spisku kada je otvoren novi (prazan) dokument, odnosno ako ga nema u sistemskoj Fonts fascikli, font nije instaliran.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

OpenOffice.org podržava Unicode pa se kucanje naših slova može raditi promenom rasporeda tastature u Windowsu preko ikonice pored sata, a ne promenom fonta, jezika ili prevoda u OpenOffice.orgu.

Ako u Windowsu pored latiničnog dodate i ćirilični raspored tastature, možete tako da kucate i ćirilicu. Korišćenje YUSCII i CIRSCII fontova za kucanje „naših“ latiničnih slova i ćirilice treba da ostane u ranim devedesetim godinama. Evo kratkog video uputstva kako se u Windowsu dodaju novi rasporedi tastature:

Međutim, nema prepreke da zbog starih dokumenata OpenOffice.org radi i sa tim posebnim fontovima, baš kao i Microsoft Word. Ako je u dokumentu upotrebljen neki nestandardni font, npr. „Arial Cyr“, taj font treba instalirati u Windowsu i OpenOffice.org će moći da ga koristi. Na Microsoftovom sajtu postoji upustvo za instalaciju fontova, a moguće je obratiti se i Windows tehničkoj podršci.

Moguće da ako su dokumenti kucani nekada davno, u međuvremenu reinstalacijom operativnog sistema ovih fontova više nema. Aleksandar Urošević je napravio dodatak OOoTranslit koji omogućava lako preslovljavanje teksta u Unicode. Dodatak je pomenut i u spisku najkorisnijih dodataka za Libreofis/OpenOffice.org na ovom forumu.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Imam instalirane fontove,radi se o istom računaru, ne o dva različita. jedina promena je što sam deinstalirao MS Office a instalirao Open Office, evo npr šta se dešava kada kucam isti font na ćirilici i latinici, nisam sve probao ali izgleda da se tako ponaša sa svim fontovima, naravno imam ih instalirane.

U padajucoj listi jeste označena C_Arabia ali u ćirilici kuca Times New Roman dok u latinici kuca C_Arabia, naravno ćirilično, osim ć i č.
Reč "kolačić" sam kucao u C_Arabia fontu ali nisam to i dobio???

Znači logično je da kod ćiriličnog fonta koristim i ćirilicu ali bez obzira koji font odabererm dobijam Times New Roman???

Prilozi uz poruku .odt  Несачуван документ 1.odt (Veličina: 9.05 kb)
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Uvek kada se pomenu Yu fontovi meni je jako čudno da ih ljudi još uvek koriste. Jedna moja koleginica je čak mislila da ne može da kuca ćirilicu ako ne stavi cir_time font. Slatko me je nasmejala, pa sam dokument morao da preslovljavam. Aleksandrov translit je zaista pomogao. Hvala Aleksandre!Ja fontove u ovom dokumentu vidim normalno. Mislim da je u pitanju instalacija kodnih rasporeda. Ako dam uputstvo biće vezano za sam operativni sistem, a ne za Open Office.

Problem nastaje u neinstaliranim kodnim rasporedima u Windowsu. Koji Windows imate da bi Vam dao uputstvo? Svakako je potrebno da imate instalacioni disk Windowsa koji morate ubaciti u optički čitač kako bi čekirani kodni rasporedi bili instalirani tj. preuzeti sa Windows instalacionog diska. Pretpostavljam da se radi o Windowsu Xp, s obzirom da na Win 7 su instalirani svi kodni rasporedi kao podrazumevana opcija.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Dragane, ovde nije problem u kodnim stranicama. OpenOffice.org je Unicode program.

Ako je taj C_Arabia font ovaj odavde, reč je o zastarelom fontu. Ovaj font sličicama ćiriličnih slova iscrtava tekst unet engleskom latinicom. U fontu ne postoje sličice za slova na poziciji č ć š, i ona se prikazuju zamenskim fontom koji Windows odredi (prvo kolačić). Isto je i sa ćiriličnim slovima kada se kucaju preko podešenog rasporeda tastature, kao ovde u ovoj poruci: „пример ћириличног текста“ (drugo kolačić).

   

Sada kada smo do toga došli, rešenje je jednostavno. Ako ne želite da pratite razvoj računarstva u odnosu na rane devedesete prošlog veka, i imate u Windowsu instaliran font C_Arabia, kucajte tekst engleskom latinicom (slovo q se iscrtava kao љ, w kao њ,...). Ako ne znate kako da proverite je li font instaliran, recite pa ćemo pomoći. Prikaz teksta sada zavisi od odabranog fonta.

Da promenite font, označite tekst u dokumentu i u padajućoj listi odaberite font koji želite.

   

Da postojeće tekstove pretvorite u Unicode, možete da upotrebite dodatak OOoTranslit (kao YUconv za Microsoft Word). Ako apsolutno želite da zadržite izgled fonta, preostaje vam da prilagodite ili pronađete C_Arabia prepravljen kao Unicode font ili da uprkos dobroj praksi nastavite sa metodom iz prošlog veka.

Problem ni na koji način nema veze sa OpenOffice.orgom, mada smo tu da podelimo savete. Siguran sam da se Microsoft Word ne ponaša ništa drugačije.

Naravno da u „pravoj“ Unicode ćirilici možete da koristite i sve druge Unicode fontove, niste ograničeni na Times New Roman. Evo jednog snimka ispisa fontom Ljupka Sofija. Autorka fonta je Jana Oršolić, a realizaciju akcije „Ćirilica na poklon“ sajta Tipometar podržao je i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
   

Sa Tipometra bih izdvojio i font Resavska BG, Olivere Stojadinović. Nisam pažljivo gledao licence za ove fontove, pa obratite pažnju da li je dozvoljeno slobodno korišćenje ili morate nešto platiti autoru. Lepe fontove koji sadrže ćirilične Unicode znakove možete pronaći i na http://www.google.com/webfonts?subset=cyrillic
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Izgleda da je u tome problem, HVALA VAM, ovaj font koji ste vi naveli ispravno piše i u ćirilici i latinici .odt  Несачуван документ 2.odt (Veličina: 8.57 kb)
, verovatno je to problem, koristio sam word 2003 a fontove sam dobio od jednog prijatelja i secam se da je rekao da ih oooodavno ima i da uglavnom nema potrebe za drugim ...
izgleda da ih je konačno vreme pregazilo Smile

Imam još jedno pitanje, ako nije problem, da li postoji neki način da prepoznam koji su fontovi zastareli, tj da zadržim samo unicode i isto kada negde nadjem font da li ima način da odmah znam da li je unicode ili ne?
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Zbunilo me je to, što je rečeno da se font prikazuje u Word-u. Naravno da ne treba koristiti fontove kojima je nazivu dato ,,cir" ili ,,lat" jer se kucaju sa USA tastaure. To je pre svega nepraktično. Naprimer, ,,ž" (malo slovo) se kuca sa SHIFT-om, što je ludost. Da li je moguće da još neko kuca ćirilicu koristeći font koji u nazivu fonta nosi ,,cir" , misleći da jedino tako može da koristi ćirilično pismo, umesto da prebaci tastaturu na srpsku ćirilicu i izabere font, kucajući slova sa našim rasporedom.
Osim toga, jako je nepraktično koristiti fontove koji nisu sistemski. Ako je dokument za slanje, trebalo bi poslati i font.
Citiraj ovu poruku u odgovoru

Dragane u pravu ste, a eto yu fontovi stalno odnekud izvire. Prošle godine Microsoft je pomogao digitalizaciju nekih dela srpske književnosti, i čak su i oni za ukrasna početna slova koristili yu fontove!

Sa fontovima, da ne bude jednostavno postoji i dodatna komplikacija. Unicode font ne mora da ima sličice svih znakova. Umetnički fontovi često imaju samo latinična slova, cifre i interpunkciju, ali ne i „naše“ latinične znakove ili ćirilicu. Tada se pri prikazu nedostajući znakovi prikazuju iz zamenskog fonta što ponekadi neprimetno prolazi, ali ponekad baš izrazito smeta.

Ako želimo dobre fontove, trebaju nam Unicode fontovi koji pokrivaju sva slova koja kucamo. Najsigurnije ali i najmanje zanimljivo je koristiti sistemske i dobro poznate familije fontova (Times New Roman, Arial, Verdana, a za OpenOffice.org još i Liberation i Deja Vu). Čak i kada ne postoje podrazumevano na određenom operativnom sistemu, uglavnom su tu odgovarajuće metrički kompatibilne zamene. Moderni Windows Vista/Office 2007 fontovi (Calibri, Cambria, Constantia,...) su dostupni uz besplatne Office 2007 preglednike.
Poseti veb stranicu korisnika
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Odgovori 
Kontakt | otvorenidokument.com | Povratak na vrh | Povratak na sadržaj | RSS